2021 komt eraan: tips voor de jaarafsluiting

PIDZ - Allizo - zzp - Unsplash

Het einde van het jaar nadert. Dit betekent niet alleen champagne en oliebollen, maar ook de jaarafsluiting van jouw onderneming als zzp’er in de zorg. Vier vragen en antwoorden.

Wat is de jaarafsluiting?

In boekhoudland is dit altijd een groot evenement. Tijdens de jaarafsluiting wordt alles wat met jouw boekhouding te maken heeft gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. Het boekjaar wordt dan afgesloten.

Waar dien je op te letten?

Zijn alle verkoopfacturen al ingeboekt, kloppen de nummering en datum op de factuur met de dag van het versturen en zijn de facturen al betaald? Zijn alle bonnen van de gemaakte kosten al ingevoerd? Let ook op of alle transacties in de administratie zijn opgenomen, want het is belangrijk dat het saldo op de (digitale) afschriften overeenkomt met het saldo in de boekhouding. Na de jaarafsluiting begin je als het ware met een schone lei; je winst en verlies worden weer op nul gezet. Als het boekjaar is afgesloten, kun je niets meer wijzigen.

Waarom bestaat de jaarafsluiting?

Van elke ondernemer wil de Belastingsdienst voor de inkomstenbelasting weten hoe het afgelopen jaar is verlopen. Daarmee is de jaarafsluiting de voorbereiding op het de verantwoording van het afgelopen jaar. Voor jouzelf als zzp’er in de zorg is het ook handig, omdat je alles bij de hand hebt. De omzet die je hebt gedraaid, de kosten die je hebt gemaakt, heb je geld in je bedrijf gestoken of er juist geld uit gehaald?

Wat als ik nu bedrijfsmiddelen heb gekocht?

Een nieuwe laptop, een auto op de zaak of een ander product aangeschaft met een waarde van meer dan 450 euro? Dan mag je deze kosten niet in een keer aftrekken. Je dient de kosten te spreiden over de periode dat je het bedrijfsmiddel gebruikt. Dit wordt afschrijven genoemd.

Hulp nodig bij de boekhouding? PIDZ heeft een partnerschap gesloten met Allizo, een online administratiekantoor voor zzp’ers in de zorg. Voor het nieuwe jaar heeft Allizo een leuke welkomstactie bedacht. Houd daarom je mailbox in de gaten.

23 december 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.