Als zzp’er in de zorg ben jij je eigen visitekaartje. Een prettige manier van overkomen, een goede vorm van communicatie en uitstekende uitvoering van de opdracht vergroten de kans dat je mag terugkomen bij de zorginstelling. Maar ook het volgen van bijscholing biedt meer kansen. Samenwerkingspartner YOE, hét platform voor zzp’ers in de zorg, schrijft hierover een gastblog.
Sommige zzp’ers vinden het tijdrovend en erg duur: het volgen van cursussen of bijscholingen. Toch is het ontzettend belangrijk om jezelf te blijven prikkelen en ontwikkelen. De voornaamste reden is dat de zorg nooit stil staat, hoe cliché dit ook klinkt. De zorg van morgen loopt alweer vooruit op die van vandaag. Daarom is het belangrijk om je kennis voortdurend bij te spijkeren.
1. Bevoegd en bekwaam
Bovendien: je bevoegd- en bekwaamheid blijven zo op peil. Daar zit overigens een groot verschil in. Bevoegdheid betekent eigenlijk niets meer dan dat je over de juiste papieren beschikt om die bepaalde handeling uit te voeren. Een zorgprofessional die een diploma verpleegkunde op zak heeft, mag vanzelfsprekend aan de slag als verpleegkundige. Een zorgverlener die zijn studie SPW heeft afgerond, kan als begeleider in de zorg aan de slag.
“Je maakt jezelf onmisbaar en onderscheid jezelf, waardoor de opdrachtgevers niet meer om jou heen kunnen. Een win-winsituatie dus.”
Maar wie bevoegd is, is niet automatisch bekwaam. Een zorgprofessional die bekwaam is, heeft de juiste kennis over de manier van handelen, technieken, anatomie en het doel paraat heeft. Dat alleen is ook niet voldoende. Het uitvoeren van een handeling kan risico’s met zich meebrengen en een bekwame zorgprofessional weet wat die risico’s kunnen zijn, welke eventuele complicaties kunnen optreden en wat goede voor- en nazorg is. En om er nog een schepje bovenop te doen: een bekwame zorgverlener weet de cliënt of patiënt op de juiste manier te informeren, en maakt de juiste beslissingen.
2. Handelingen
Overigens bestaan er in de zorgsector twee soorten handelingen: risicovolle en voorbehouden handelingen. Een voorbehouden handeling is altijd risicovol, maar andersom geldt dat weer niet zo. Zeker met de voorbehouden handelingen is het ontzettend belangrijk om over de juiste papieren te beschikken. Deze mag je ook alleen uitvoeren als je bekwaam bent. Eigenlijk alleen dit geeft aan waarom bijscholing van belang is voor zzp’ers in de zorg.Â
3. Onderscheidend
Door je kennis en vaardigheden regelmatig op te frissen, kun jij je als zzp’er onderscheiden van de rest. Je bent niet alleen zorgprofessional, maar ook ondernemer. Jij verdient je boterham met jouw bedrijf. Daarom wil je het beste en mooiste visitekaartje zijn. Door jezelf continu te blijven prikkelen, kan jij je onderscheiden van de rest. Je creëert waarde voor jezelf, je onderneming, de opdrachtgever en vooral de cliënt.
Hierdoor bestaat de kans dat jij onmisbaar wordt voor de opdrachtgever, omdat die ziet welke specifieke kwaliteiten jij bezit, de vaardigheden die een ander misschien niet heeft. En dat met dank aan bijscholing!
4. Afwisseling
Als je als zzp’er in de zorg al opziet tegen bijscholing: een tip: houd het leuk! Telkens dezelfde cursus volgen, gaat op den duur misschien wel vervelen. Zorg daarom voor afwisseling. Bezoek eens een symposium, meld je dan weer aan voor een praktische training en dan weer een e-learning. Maak het jezelf vooral zo aangenaam mogelijk, zodat je niet met lood in de schoenen bijscholing volgt.
5. De financiële voordelen
Dit klinkt misschien gek, maar investeren kan onderaan de streep juist geld opleveren. Het volgen van een cursus of praktijktraining doe jij als ondernemer. Dit houdt in dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Maar uiteindelijk kan het jouw omzet een boost geven, omdat jij specifieke kennis en kunde hebt die een ander niet heeft. Je maakt jezelf onmisbaar en onderscheid jezelf, waardoor de opdrachtgevers niet meer om jou heen kunnen. Een win-winsituatie dus, waar niet alleen jij, maar ook de cliënt baat bij heeft.
Dit artikel is geschreven door onze samenwerkingspartner YOE, hét platform voor ondernemerschap in de zorg.Â