5 tips voor startende zzp’ers

Met het nieuwe jaar net begonnen, zie jij misschien mogelijkheden om te starten als zzp’er in de zorg. Dit kan een spannende stap zijn. Heb jij overal aan gedacht, zodat je met een gerust hart aan de slag kunt? Wij geven je vijf tips om die drempel naar het zelfstandig ondernemerschap te verlagen of zelfs weg te nemen.

Bepaal je eigen uurtarief

Als zzp’er mag je helemaal zelf je uurtarief bepalen. PIDZ laat jou hier helemaal vrij in maar geeft, als je dit zou willen, wel advies. De hoogte van het uurtarief gaat samen met jouw functieprofiel en opleidingsniveau. Houd met het bepalen hiervan wel rekening met de kosten die je maakt en de niet-facturabele uren (reistijd, administratie, netwerkbijeenkomsten), want al jouw kosten betaal je van de gegenereerde omzet.

Verzekeringen

Als zelfstandige zorgprofessional ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstand. Vergeet ook je oude dag niet, want ook daar draag jij als zzp’er (in de zorg) de eigen verantwoordelijkheid voor.

Potje voor de belasting

Voor startende zzp’ers zijn twee belastingen belangrijk: de omzet- en inkomstenbelasting. De omzetbelasting (btw) draag je ieder kwartaal af, tenzij je btw-vrijgesteld bent. Dit kun je aanvragen bij jouw belastingkantoor. De inkomstenbelasting (belasting op de winst die je maakt) betaal je ieder jaar bij de belastingaangifte. Om verrassingen te voorkomen, is het goed om een potje op zij te zetten van ongeveer 30 procent van de omzet.

Houd administratie bij

Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg voor een goede boekhouding. Dit is van essentieel belang om voor de Belastingdienst aan te tonen dat je zelfstandige bent. En het helpt natuurlijk bij het doen van je belastingaangifte omdat je als zzp’er recht hebt op bepaalde belastingvoordelen. PIDZ raadt zzp’ers aan om gebruik te maken van Acumulus, een onlineboekhoudprogramma.

Urencriterium is belastingvoordeel

Het urencriterium is belangrijk, zo niet heilig, voor een zzp’er. Alle gemaakte uren, zowel facturabele als niet-facturabele uren, mag je bij elkaar optellen. Kom je in totaal op 1.225 uur per jaar, dan ziet de Belastingsdienst jou als ondernemer. Dit biedt veel voordelen in de vorm van aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek (eerste drie jaar of driemaal in vijf jaar). Haal je dit urencriterium niet, dan ziet de Belastingdienst je werkzaamheden als freelancer waardoor je geen of minder aftrekposten hebt en meer inkomstenbelasting betaalt. Daarom is een goede urenregistratie belangrijk.

Vraag je je af of je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst om gezien te worden als ondernemer? Doe dan de online ondernemerscheck.

7 januari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.