Afschaffing modelovereenkomst op basis van vrije vervanging

In het verleden heeft de Belastingdienst een modelovereenkomst goedgekeurd waarin vrije vervanging de basis betekende voor het zelfstandig ondernemerschap. Na uit spraak van de Hoge Raad in het Deliveroo arrest komt de Belastingdienst hierop terug en is de goedkeuring van modelovereenkomst op basis van vrije vervanging per 1 januari 2024 ingetrokken. Dat betekent dat zzp’ers die op basis van deze overeenkomst opdrachten uitvoeren, hun arbeidsrelatie met de opdrachtgever goed onder de loep moeten nemen.

Deliveroo arrest

In het Deliveroo arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het argument dat een zzp’er zich door een ander mag laten vervangen, niet voldoende is om aan te tonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Enkel vrije vervanging als criterium sluit een arbeidsovereenkomst niet uit.

Heeft dit gevolgen voor zzp’ers bij PIDZ?

Het antwoord daarop is eenvoudig: nee. De Overeenkomst van Opdracht van PIDZ is opgesteld door juridische experts en is zo opgebouwd dat deze op meerdere criteria bijdraagt aan het ondernemerschap van de zzp’er. Je kunt de Overeenkomst van Opdracht zien als een blokkentoren die opgebouwd is uit verschillende bouwstenen. Bij het beoordelen van de arbeidsrelatie gaat het om het totaalplaatje van de feiten en omstandigheden, alle bouwstenen worden in onderlinge samenhang beoordeeld.

Vrije vervanging is hierin een van de bouwstenen, maar zeker niet de enige en ook niet de doorslaggevende steen. Andere bouwstenen in de Overeenkomst van Opdracht van PIDZ zijn onder andere:

  • De zzp’er laat zijn uren rechtstreeks goedkeuren door de opdrachtgever;
  • De zzp’er stuurt rechtstreeks een factuur aan de opdrachtgever;
  • De opdrachtgever betaalt rechtstreeks aan de zzp’er en niet via PIDZ als tussenpartij;
  • De zzp’er wordt enkel uitbetaald over de uren die daadwerkelijk zijn gewerkt;
  • Een zzp’er draagt zelf de kosten voor scholing;
  • Er moet een aansprakelijkheidsverzekering zijn afgesloten.

Het hebben van een goede overeenkomst als basis is erg belangrijk. Maar net zo belangrijk is dat er in de praktijk ook daadwerkelijk volgens de afspraken in de overeenkomst wordt gewerkt door de zzp’er en de zorginstelling. Want is dat niet het geval, dan heeft de Overeenkomst van Opdracht niet veel waarde in de boordeling van de arbeidsrelatie.

De juridische afdeling van PIDZ volgt de ontwikkelingen op de voet en past de Overeenkomst van Opdracht hierop aan wanneer dit nodig is. Daardoor wordt er altijd gewerkt met een Overeenkomst van Opdracht die aansluit op de meest recente uitspraken rond relevant wetgeving.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.