Akhath: van vastloper naar buddy-coach

Zelf heeft Aziz Akhath op zijn 27ste een ‘vastloper’, zoals hij het zelf noemt. Als medewerker van een pompstation heeft hij in 2010 nog geen toekomstplannen. Maar dat slaat om als zijn talenten worden gezien door iemand die bij de jeugdgevangenis in Lelystad werkt. Akhath gaat daar – zonder diploma’s – aan de slag. Begin van zijn carrière als pedagogisch hulpverlener.

Naast zijn werkzaamheden in de jeugdgevangenis richt Akhath (34) zijn bedrijf Wazzap op. Wazzap is straattaal voor ‘Wat is er aan de hand?’. De zzp’er die voor de gemeente Huizen werkt, begeleidt jongeren die bijvoorbeeld uit een jeugdgevangenis komen om hen te helpen aan een toekomst.

Maatschappelijke kwesties

Het idee ontstaat in de jeugdgevangenis waar hij werkt. Akhath ziet als pedagogisch hulpverlener dat de jongeren geen lessen willen volgen, maar preferen om op bed te blijven liggen. Hij ziet kansen om het tij te keren. Degenen die toch geïnteresseerd zijn, kunnen op vrijdagochtend bij hem terecht. Akhath legt hen dan maatschappelijke kwesties voor, waarover in de kranten wordt geschreven.

Hij stelt altijd twee vragen aan zijn ‘leerlingen’: wat doet het artikel met je? En: wat is volgens jou de reactie van de maatschappij op dit verhaal? Dat levert boeiende discussies op. “Ze vinden het erg interessant en gaan met elkaar in gesprek over het onderwerp. Op een positieve manier geven ze feedback op elkaar. Zo leren de jongeren goed naar elkaar te luisteren.” Na een half jaar stopt de pilot noodgedwongen, maar Akhath ziet kansen om zijn project buiten de gevangenis voort te zetten. Hij begint Wazzap en wordt buddy-coach.

Buddy-coach

Akhath wil de jongeren helpen aan een toekomst. “Vaak hebben ze jarenlang geen vertrouwen gevoeld, van wie dan ook. Ik probeer dat te herstellen.” Zijn cliënten mogen hem alles vertellen of vragen. Niets is te gek. “Dat wekt eerst verbazing, maar daarna waarderen ze het enorm”, zegt de begeleider, die in de afrondende fase zit van zijn SPH-opleiding.

Hij merkt dat de jeugd is verhard. Sommigen zijn pas twaalf of dertien jaar oud. Maar door zijn werk in de jeugdgevangenis kan Akhath met de jongeren lezen en schrijven. “Daar heb ik de straattaal geleerd. Dit is essentieel om de jeugd van deze tijd te begrijpen.”

Wegwijs maken

Akhath geeft workshops en trainingen aan professionals; niet alleen aan begeleiders, maar ook aan politieagenten of jeugdconsulenten van de gemeente. Hij wil ze wegwijs maken om de verharde doelgroep beter te begrijpen. Zijn doel? “De gemeentes wakker schudden. De 9-tot-5-mentaliteit is niet meer van deze tijd.”

Dankbaar

Hij stelt dat het dankbaar werk is. “Soms zijn ouders machteloos en weten ze niet meer hoe ze het aan moeten pakken. Maar nadat ik drie maanden hun kind heb begeleid, gaat het vaak de goede kant op.”

Dat erkent Mohamed Ahaddaden, vader van de veertienjarige Ibrahim. De tiener heeft nauwelijks contact met zijn ouders. Dat loopt via Akhath die wekelijks langkomt om het gezin op de hoogte te brengen. “Aziz weet precies wat er in zijn hoofd omgaat en laat Ibrahim daarover vertellen. Dat koppelt hij terug en stelt ons gerust.”

Het gezin Ahaddaden ziet graag dat hij langer dan de afgesproken drie maanden buddy-coach blijft van Ibrahim. “Onze zoon vertelt alles aan hem, zonder boos te worden. Aziz is de ideale tussenpaus die dag en nacht bereikbaar is en voor je klaar staat. Dat is echt heel erg bijzonder.”

Goede omgang

Akhath vraagt niet alleen op maandag tot en met vrijdag, maar ook in het weekend hoe het gaat met zijn cliënten. “Die betrokkenheid stellen ze op prijs. Ik vind het ontzettend belangrijk om een goede band met ze te hebben. Dit kleine gebaar draagt daar al aan bij.” Maar Akhath gaat ook geregeld leuke dingen met ze doen, zoals naar het terras of een ander uitje. “Een buddy-coach vinden ze cool”, weet hij.

De begeleider wil de jeugd een toekomst geven met Wazzap. Hij houdt hen een spiegel voor. ‘Kijk naar jezelf, werk aan de toekomst’, is de slogan van zijn bedrijf. “Vaak geeft de jeugd anderen de schuld zonder eerst naar zichzelf te kijken. Door ze op een positieve manier te wijzen op hun fouten denken ze na en stellen zij zich anders op.”

Akhath wil zijn cliënten erop wijzen dat ze mogelijk maar één kans krijgen, hooguit twee. “Daar wil ik ze warm voor maken. Zo hebben ze uitzicht op een toekomst.” De begeleider spreekt uit ervaring. “Destijds heeft de jeugdgevangenismedewerker mijn ogen geopend en nu sta ik hier.”

12 september 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.