Berenschot vergelijkt zzp’ers met loondienst

‘Zzp’ers zijn veel duurder dan zorgverleners in loondienst en de kosten voor de zorginstellingen lopen daardoor de spuigaten uit.’ Dit beeld wordt regelmatig in de media geschetst en soortgelijke geluiden zijn ook regelmatig te horen bij zorginstellingen. Toch blijkt uit onafhankelijk onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van I-ZO (Intermediairs voor Zelfstandig Ondernemers) iets anders: zzp’ers in de zorg zijn over het algemeen nauwelijks duurder.

Resultaten uit het onderzoek

Uit de vergelijking die Berenschot maakte, blijkt dat zzp’ers in de zorg gemiddeld 5% duurder zijn dan zorgverleners in loondienst. Ook schetste het adviesbureau nog een genuanceerder beeld, waarbij zij rekening houden met werkervaring. Wat blijkt hieruit? Bij weinig werkervaring zijn zzp’ers in de zorg duurder dan vaste zorgverleners. Maar hoe meer ervaring de zorgprofessional heeft, hoe kleiner het verschil wordt. En op een gegeven moment slaat de balans om: als het gaat om ervaren zorgprofessionals, dan zijn zzp’ers juist goedkoper dan zorgprofessionals in loondienst.

Eerlijke vergelijking

Waar komt dit verschil vandaan ten opzichte van het eerder benoemde beeld dat vaak over zzp’ers geschetst wordt? Belangrijk is om een correcte en eerlijke vergelijking te maken. Berenschot heeft in het onderzoek rekening gehouden met alle factoren die meespelen bij zzp’ers en bij medewerkers in loondienst. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld, ziekteverzuim, opleidingskosten, reiskosten, pensioen en een dertiende maand. Zaken die betaald moeten worden voor medewerkers in loondienst en niet aan zzp’ers. En wanneer je deze niet meerekent in een vergelijking van de kosten tussen loondienst en zzp, krijg je dus een scheve vergelijking.

Kies bewust voor zzp’ers

Wat betekent dit voor zorginstellingen? Nu uit onderzoek is gebleken dat zzp’ers niet veel duurder zijn dan zorgverleners in loondienst, is het tijd om (verder) na te denken over goed werkgever- en opdrachtgeverschap, het strategisch personeelsbeleid, de flexibele schil en de rol die zzp’ers daarin spelen. Kies bewust voor zzp’ers in bepaalde situaties, bijvoorbeeld omdat zij expertise of ervaring meebrengen. Zo ontstaat er een succesvolle samenwerking tussen vaste en flexibele zorgprofessionals. Dr. Sjanne Marie van den Groenendaal schreef hierover eerder al eens een gastblog op onze website.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.