Betere hulp verlenen begint bij jezelf

“Door jezelf te zijn, kun je mensen het beste helpen”, zegt Melissa Eid (27). Zij is dik een jaar werkzaam als zzp’er bij PIDZ Roosendaal. “Als je je eigen draai geeft aan je werk, kun je pas echt de gevoelige snaar raken bij cliënten.”

Onze grootste voorbeelden zijn volgens Melissa juist vaak de cliënten zélf. “Ik werk voor een hele bijzondere vrouw, tegen wie ik enorm opkijk. Ze straalt de hele dag door van hier tot Afrika. Als ik met haar ga winkelen, groet ze iedereen die ze tegenkomt op zo’n oprechte manier dat ze de liefde van anderen bijna opeist.”

“Dan neem jij een hap”

Ook voor de eigenheid van veel van haar collega’s heeft Melissa grote bewondering. Een van die collega’s is bijvoorbeeld ongelofelijk grappig. Hij kent geen angst en je voelt dat hij echt van de mensen houdt. “We werkten een tijdje samen op een afdeling waar een hele agressieve jongen woonde”, vertelt Melissa. “De jongen at altijd samen met een begeleider op zijn kamer. Dan schrokte hij zijn eten zo snel als hij kon naar binnen en ging hij driftig loeren naar het bord van de begeleider. De begeleiders waren bang om met hem alleen op de kamer te zitten en die spanning voelt zo’n jongen natuurlijk ook. Mijn collega pakte het anders aan.”

“Bij binnenkomst begroette hij de jongen met een grap. Hij zei tegen hem: ‘ik neem een hap, dan neem jij een hap. Dan neem ik weer een hap, dan neem jij weer een hap. Tot we alles op hebben’. De jongen moest lachen. Hij vond het een leuk spel!”

Wees jezelf en blijf jezelf

Het takenpakket van zorgverleners is door de jaren heen uitgebreid zonder dat daar meer loon voor tegenover staat. Voor Melissa des te meer reden om samen te blijven werken en op een goede manier met elkaar om te gaan. “Het heeft geen zin om verbitterd met onze collega’s om te gaan”, zegt ze. “We moeten stoppen met het zoeken naar tekortkomingen bij elkaar en samen op zoek gaan naar oplossingen. Dat kan alleen door jezelf te zijn!”

30 mei 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.