Bevoegd- en bekwaamheid: wat is het en hoe houd je het op peil?

zorg - bevoegdheid - bekwaamheid - zzp

Met de voortdurend veranderende wet- en regelgeving is het belangrijk om als zzp’er in de zorg bevoegd én bekwaam te blijven. Maar wat is dat ook alweer en hoe kun jij zorgen dat je aan de regels voldoet?

Wat is bevoegdheid?

Een zorgprofessional is bevoegd als hij over de juiste papieren beschikt. Vergelijk het met iemand die zijn rijbewijs heeft gehaald; deze persoon is bevoegd om auto te rijden. Een zorgprofessional die een diploma verpleegkunde op zak heeft, mag dus werken als verpleegkundige. Een zorgverlener met een SPH-diploma kan aan de slag als begeleider in de zorg.

Door in te zetten op deze vorm van kwaliteit krijgen opdrachtgevers altijd de meest gekwalificeerde zorgprofessionals

Ute Graat, PIDZ Academie

Bevoegdheid van de zorgprofessional is belangrijk omdat bepaalde medische handelingen risico’s met zich meebrengen en kunnen leiden tot gezondheidsschade. Dit worden voorbehouden handelingen genoemd en deze zijn altijd risicovol. Maar niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden. Daarom is het ontzettend belangrijk om over de juiste papieren te beschikken, ook als zzp’er in de zorg.

Wat is bekwaamheid?

Tussen bevoegd- en bekwaamheid zit een groot verschil. Iemand die over de juiste papieren beschikt, hoeft niet direct bekwaam te zijn. Daar komt veel meer bij kijken. Een zorgprofessional is bekwaam als hij over de juiste kennis van de handeling, de technieken, het doel en de anatomie beschikt. Maar hij weet ook wat de risico’s en eventuele complicaties kunnen zijn en welke voor- en nazorg nodig is.

Een zorgverlener geldt ook als bekwaam als hij de bijkomende activiteiten goed uitvoert, zoals het informeren van de zorgvrager en het maken van de juiste beslissingen. Het is belangrijk om als zzp’er in de zorg jezelf daarop te toetsen. Dit kan door het volgen van de juiste opleiding, bijscholingen, vaardigheidstraining of cursussen. Oefening baart kunst.

Wat is de BIG-registratie?

De BIG-registratie is vastgelegd in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Zorgprofessionals die in dit register staan mogen een beschermde beroepstitel voeren en de handelingen die hierbij zelfstandig uitvoeren. Het gaat hier in het geval van PIDZ om verpleegkundigen.

De periode dat je als zorgprofessional in het BIG-register staat, is vijf jaar. Daarna dien jij je opnieuw te registeren. Hier zijn ook weer voorwaarden aan verbonden. Als verpleegkundige heb je in vijf jaar tijd 2080 uur gewerkt. Als je niet aan deze urennorm kunt voldoen, dan kun je een scholingstraject volgen. Begin hier op tijd aan, want dit traject kan soms meer dan een half jaar duren. Herregistratie is belangrijk omdat de patiënten en cliënten vertrouwen op deskundigheid aan het bed. Zonder geldige BIG-registratie in mijnPIDZ kunnen verpleegkundigen dan ook geen opdrachten aannemen in die functie.

Tips

Om bevoegd en bekwaam te blijven, biedt de PIDZ Academie voor zzp’ers in de zorg een uitkomst aan de hand van e-learning en praktijktrainingen. In de database staan meer dan honderd kwalitatief hoogstaande geaccrediteerde scholingen voor alle functieprofielen in de zorg. Van voorbehouden risicovolle handelingen tot het toevoegen van sondevoeding en van BHV-training tot medicatieveiligheid. ,,Dit vinden wij belangrijk, omdat dit de kwaliteit van de zorg en de binding met de opdrachtgevers vergroot”, zegt projectleider Ute Graat van de PIDZ Academie. ,,Door in te zetten op deze vorm van kwaliteit krijgen opdrachtgevers altijd de meest gekwalificeerde zorgprofessionals. Dit past goed bij PIDZ, omdat wij graag innovatieve experts in de zorg willen die van waarde zijn voor de opdrachtgevers en ook de cliënt.”

Beluister hieronder de aflevering met eigenaar Cees Onderwater van PIDZ Alkmaar over de professionaliteit van zorprofessionals: 

 

13 oktober 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.