Op deze manier kun jij als zzp’er in de zorg je balans tussen werk en privé bewaken

Het ziekteverzuim in de zorgsector was sinds 2002 nooit zo hoog: 6,9 procent in het vierde kwartaal van 2020 volgens het CBS. Hoe voorkom je dat je ziek thuis komt te zitten vanwege, bijvoorbeeld, een burn-out? Hoe bewaak je een juiste balans tussen werk en privé? PIDZ’ers Priscilla Swartsenburg (33) en Rianna Mollen (54) geven antwoord.

Hoeveel uur per week werk jij?
Rianna: ,,Ik werk 16 tot 24 uur in de week. Van mijn werk ben ik niet afhankelijk, maar ik vind het lekker om bezig te zijn. Ik kan ook niet zo goed stilzitten.”
Priscilla: ,,Ik werk naast mijn uren voor PIDZ ook nog voor een PGB-cliënt. Daarmee kom ik op bijna vijftig uur per week uit.”

Hoe probeer jij die balans te bewaken?
Rianna: ,,Tegenwoordig werk ik alleen nog maar nachtdiensten en dan ook vaak achter elkaar vanwege het ritme. Dat past het beste bij mijn gezinssituatie. Daarbij geef ik heel duidelijk aan wanneer ik wel en niet kan. Ik ben inzetbaar van zondag tot en met donderdag; als er écht nood aan de man is, dan kan ik op vrijdagnacht nog bijspringen. Voor mij is mijn gezin en familie het allerbelangrijkste. Als jij heel duidelijk je prioriteiten hebt, dan kun jij je daarnaar voegen en dat ook aangeven.”

Priscilla: ,,Ik houd  sowieso één dag vrij in de week en dat is altijd op zondag. Daar valt ook niet aan te tornen. Bij de periode-opdracht die ik bij PIDZ nu heb, gaat het enkel om ochtend- of avonddiensten van zo’n vier à vijf uurtjes. Dat betekent dat ik dat andere dagdeel vrij ben en tijd voor mijzelf heb. Dat biedt mij voldoende rust. Ik ben heel graag bezig. Als ik merk dat het voor mij net even te veel wordt, pak ik een extra dag vrij. Als ik de deur van de zorginstelling achter mij dichttrek en in de auto stap, dan is voor mij de werkdag ook afgelopen.”

“Nu ik zzp’er ben, geeft mij dat zo’n enorme rust. Er ligt veel minder druk op je dan wanneer je in loondienst werkt.”

PIDZ’er Priscilla Swartsenburg 

Is het moeilijk om als zzp’er in balans te blijven? Er ligt misschien wel stress en spanning op de loer vanwege het moeten aannemen van opdrachten, het voeren van een goede boekhouding of werken op een corona-afdeling.

Rianna: ,,Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik merk soms wel in een periode dat ik wat minder opdrachten krijg: oeps. Maar ik weet uiteindelijk dat het aantal oploopt. Soms bel ik met de opdrachtgever of zij nog iemand voor de nachtdienst nodig hebben en daar komt vaak nog iets uit ook. Een beetje assertiviteit komt goed van pas. En als het een maand iets minder is, dan is dat geen probleem, maar onderaan de streep is het eigenlijk altijd genoeg. Ik heb ook een periode twee opdrachten per dag gehad, maar daarvan wist ik: dit houd ik nooit lang vol. Dat is leuk voor de korte termijn, maar over een langere periode heb je daar alleen jezelf mee, ligt alles op zijn gat en heb je niks.”

Priscilla: ,,Nu ik zzp’er ben geeft mij dat zo’n enorme rust. Er ligt veel minder druk op je dan wanneer je in loondienst werkt. Zo ervaar ik dat althans. Ik had al vrij snel opdrachten, ook toen ik begon, oktober 2018. En dat aantal is eigenlijk alleen maar toegenomen. De boekhouding besteed ik uit, omdat ik daar zelf niet zoveel verstand van heb. Ik ben in coronatijd gaan verdiepen in het ondernemerschap en andere sectoren dan de thuiszorg. Ik ben cursussen gaan volgen om mijzelf met meer bevoegdheden te verrijken en dat pakt voor mij goed uit. Ik weet hoe je het ook niet moet doen.”

Wat bedoel je met: hoe het niet moet?
Priscilla: ,,Ik heb zelf drie maanden met een burn-out thuisgezeten. Dat kwam omdat ik mijn werk altijd mee naar huis nam en ook daar nog aan het piekeren was. Daarbij ging ik ook nog naar school voor mijn opleiding tot verzorgende IG, liep het thuis niet zo lekker en dat stapelde zich op. Ik ben uiteindelijk vlak voor de examens van school gestuurd, omdat ik te ver achterliep, heb uiteindelijk mijn baan opgezegd en ben als zzp’er aan de slag gegaan – in de eerste maanden combineerde ik het ondernemerschap nog met mijn loondienstverband. Als zzp’er moet je niks meer en bepaal je alles zelf.”

“Als jij heel duidelijk je prioriteiten hebt, dan kun jij je daarnaar voegen en dat ook aangeven.”

PIDZ’er Rianna Mollen 

Hoe schakel jij af na het werk?
Rianna:,,Meestal kom ik thuis en dan drink ik nog een kop thee met mijn man en soms ook met mijn kinderen en daarna ga ik lekker naar bed. Maar ik heb verder niks speciaals waardoor ik afschakel.”
Priscilla: ,,Na het werk praat ik soms nog na met de anderen, maar als ik de deur van de zorginstelling achter mij dichttrek en in de auto stap, dan is het ook klaar.”

De zomervakantie komt eraan, voor zzp’ers een periode om veel te kunnen ondernemen. Hoe ga jij hiermee om?
Rianna,,Wij gaan eigenlijk altijd in augustus op vakantie en dan zo’n 3 à 3,5 week. Daarvoor en daarna kan ik werken. Ook hier valt bij mij niet aan te tornen. Daarom ben ik ook zzp’er geworden: je kunt je agenda naar eigen idee invullen.”
Priscilla: ,,Ik werk juist veel in de wintermaanden zodat ik in de zomer wat meer vrij ben. Ik heb ook in de zomer gewerkt, maar mijn vrienden zijn dan juist vrij. Dan draai ik het liever om. Het is prettig dat je die keuze zelf kunt maken.”

Beluister hieronder de podcast over het bewaken van de balans tussen werk en privé:

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.