Bijscholen als zzp’er in de zorg: waarom het belangrijk is

Precision Bijscholingen - PIDZ

PIDZ vindt ontwikkeling van haar zorgprofessionals belangrijk, ook op persoonlijk vlak. Op die manier kun je jezelf echt onderscheiden als zzp’er in de zorg, stellen Norma Claussen van de Academie voor zorgend Nederland en Linda Rebers van Precision Bijscholingen.

Maar waarom is bijscholing relevant? ,,De zorg staat nooit stil. Nadat je een opleiding hebt gevolgd, ben je echt nog niet uitgeleerd. Het is goed om je kennis te blijven bijspijkeren”, zegt Claussen, die in 2013 AVZN heeft opgericht. Als voorbeeld schetst ze de ouderenzorg. ,,Het werken in kleinschalige woonvormen vraagt bijvoorbeeld andere competenties dan werken in grootschalige woonvormen.”

Door in te zetten op deze vorm van kwaliteit krijgen opdrachtgevers altijd de meest gekwalificeerde zorgprofessionals
Ute Graat, projectleider PIDZ Academie

Ook Rebers van Precision Bijscholingen waarmee PIDZ een samenwerkingsverband heeft, stelt dat een zzp’er in de zorg eigenlijk niet meer zonder scholingen kan. ,,De ontwikkeling binnen de zorg gaat hard. Niet alleen ten aanzien van het gebruik van materialen, maar ook van kennis en handelingen”, zegt de ziekenhuisverpleegkundige. ,,Door jezelf continu te verdiepen in het vak word je inhoudelijk beter. Het is ontzettend belangrijk om altijd up-to-date te zijn om de zorg zo veilig en goed mogelijk uit te voeren.”

Toch snapt zij dat sommigen het niet doen. ,,Het is tijdrovend en best prijzig. Maar nu ik anderhalf jaar doceer, merk ik soms grote achterstand in kennis en vaardigheden bij cursisten.” Het belang van scholing is daarmee aangetoond. ,,Door adequate scholing, gegeven door vakmensen, kan je veel beter optimale zorg verlenen en ben je beter beschermd in geval van een eventuele calamiteit”, aldus Rebers.

Beluister hieronder de aflevering van PIDZ Praat over professionaliteit van zorgprofessionals:  

PIDZ Academie

Met de PIDZ Academie kun jij als zorgprofessional je bevoegd- en bekwaamheid op peil houden aan de hand van e-learning en praktijktrainingen. In de database staan meer dan honderd kwalitatief hoogstaande geaccrediteerde scholingen voor alle functieprofielen in de zorg. Van voorbehouden risicovolle handelingen tot het toevoegen van sondevoeding en van BHV-training tot medicatieveiligheid.

,,Dit vinden wij belangrijk, omdat dit de kwaliteit van de zorg en de binding met de opdrachtgevers vergroot”, zegt projectleider Ute Graat van de PIDZ Academie. ,,Door in te zetten op deze vorm van kwaliteit krijgen opdrachtgevers altijd de meest gekwalificeerde zorgprofessionals. Dit past goed bij PIDZ, omdat wij graag innovatieve experts in de zorg willen die van waarde zijn voor de opdrachtgevers en ook de cliënt.”

Rebers van Precision Bijscholingen denkt dat het voor zzp’ers nóg belangrijker is om cursussen te blijven volgen. ,,Je komt op veel verschillende plekken. Telkens moet je de opdrachtgever ervan overtuigen dat jij de juiste persoon voor die afdeling bent. Door aan te tonen dat je kennis van zaken hebt en bevoegd en bekwaam bent, heb jij een streepje voor. Dat vergroot de kans op werk, lijkt mij.”

Bekijk hieronder de video over de werking van de PIDZ Academie

Toegevoegde waarde

Bij Claussen van AVZN staat altijd één vraag: waarom ben ik van toegevoegde waarde voor een opdrachtgever? ,,Als zelfstandige zorgprofessional wil jij anders zijn dan de rest, erbovenuit steken. Je maakt reclame voor jezelf en voor je eigen bedrijf.”

Zij meent dat juist bijscholing bijdraagt aan profilering. Zij zal een zzp’er in de zorg nooit aanraden een x-aantal cursussen per jaar te volgen. De essentie ligt volgens haar in iets anders. Weet ik voldoende van de sector en ben ik bekwaam genoeg? ,,Kan je die vragen niet volmondig met ‘ja’ beantwoorden, dan zou het niet verkeerd zijn om bij te scholen. Het gaat uiteindelijk om de cliënt. Die staat altijd centraal.”

Overzicht praktijktrainingen PIDZ Academie

PraktijktrainingLocatieDatumTijdKosten (excl. btw)
Profcheck risicovolle en voorbehouden handelingenEindhoven10 aug
9u-11u€ 175,-
Omgaan met lastig en dwingend gedragDen Bosch3 sept9.30u-16u€ 309,-
Profcheck risicovolle en voorbehouden handelingenRoermond7 sept
9u-12u
€ 155,-
ADL-basisbehandelingenRoermond7 sept
13u-16u
€ 105,-
MedicatieveiligheidRoermond7 sept
9u-12u€ 105,-
Fysieke weerbaarheidDen Bosch17 sept9.30u-17u€ 309,-
BHV-herhalingRoosendaal25 sept8.30u-12u
€ 175,-

HKZ-keurmerk

De wet DBA en de Wkkgz: wetten die van groot belang zijn voor zzp’ers in de zorg. Daaraan zijn ook eisen verbonden op het gebied van kwaliteit én ondernemerschap. Met het HKZ-keurmerk toon jij als zzp’er aan dat je staat voor een eigen praktijk waar kwaliteit van zorg en duurzaam ondernemerschap een plek hebben. PIDZ start binnenkort met een nieuw traject voor de HKZ-certificering, dat is terug te vinden in de PIDZ Academie.

23 juli 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.