Het belang van bijscholen: ‘Door jezelf continu te verdiepen in het vak word je inhoudelijk beter’

PIDZ vindt ontwikkeling van haar zorgprofessionals belangrijk, ook op persoonlijk vlak. Op die manier kun je jezelf echt onderscheiden als zzp’er in de zorg, stellen Norma Claussen van de Academie voor zorgend Nederland en Linda Rebers van Precision Bijscholingen.

Maar waarom is bijscholing relevant? ,,De zorg staat nooit stil. Nadat je een opleiding hebt gevolgd, ben je echt nog niet uitgeleerd. Het is goed om je kennis te blijven bijspijkeren”, zegt Claussen, die in 2013 AVZN heeft opgericht. Als voorbeeld schetst ze de ouderenzorg. ,,Het werken in kleinschalige woonvormen vraagt bijvoorbeeld andere competenties dan werken in grootschalige woonvormen.”

Ook Rebers van Precision Bijscholingen waarmee PIDZ een samenwerkingsverband heeft, stelt dat een zzp’er in de zorg eigenlijk niet meer zonder scholingen kan. ,,De ontwikkeling binnen de zorg gaat hard. Niet alleen ten aanzien van het gebruik van materialen, maar ook van kennis en handelingen”, zegt de ziekenhuisverpleegkundige. ,,Door jezelf continu te verdiepen in het vak word je inhoudelijk beter. Het is ontzettend belangrijk om altijd up-to-date te zijn om de zorg zo veilig en goed mogelijk uit te voeren.”

Toch snapt zij dat sommigen het niet doen. ,,Het is tijdrovend en best prijzig. Maar nu ik anderhalf jaar doceer, merk ik soms grote achterstand in kennis en vaardigheden bij cursisten.” Het belang van scholing is daarmee aangetoond. ,,Door adequate scholing, gegeven door vakmensen, kan je veel beter optimale zorg verlenen en ben je beter beschermd in geval van een eventuele calamiteit”, aldus Rebers.

Wat kun je nu doen om bevoegd en bekwaam te blijven?

Een zorgprofessional is bevoegd als hij over de juiste papieren beschikt. Vergelijk het met iemand die zijn rijbewijs heeft gehaald; deze persoon is bevoegd om auto te rijden. Een zorgprofessional die een diploma verpleegkunde op zak heeft, mag dus werken als verpleegkundige. Een zorgverlener met een SPH-diploma kan aan de slag als begeleider in de zorg.

“Door in te zetten op deze vorm van kwaliteit krijgen opdrachtgevers altijd de meest gekwalificeerde zorgprofessionals.”

Ute Graat, PIDZ Academie

Bevoegdheid van de zorgprofessional is belangrijk omdat bepaalde medische handelingen risico’s met zich meebrengen en kunnen leiden tot gezondheidsschade. Dit worden voorbehouden handelingen genoemd en deze zijn altijd risicovol. Maar niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden. Daarom is het ontzettend belangrijk om over de juiste papieren te beschikken, ook als zzp’er in de zorg.

Tussen bevoegd- en bekwaamheid zit een groot verschil. Iemand die over de juiste papieren beschikt, hoeft niet direct bekwaam te zijn. Daar komt veel meer bij kijken. Een zorgprofessional is bekwaam als hij over de juiste kennis van de handeling, de technieken, het doel en de anatomie beschikt. Maar hij weet ook wat de risico’s en eventuele complicaties kunnen zijn en welke voor- en nazorg nodig is.

Een zorgverlener geldt ook als bekwaam als hij de bijkomende activiteiten goed uitvoert, zoals het informeren van de zorgvrager en het maken van de juiste beslissingen. Het is belangrijk om als zzp’er in de zorg jezelf daarop te toetsen. Dit kan door het volgen van de juiste opleiding, bijscholingen, vaardigheidstraining of cursussen. Oefening baart kunst.

De PIDZ Academie

Met de PIDZ Academie kun jij als zorgprofessional je bevoegd- en bekwaamheid op peil houden aan de hand van e-learning en praktijktrainingen. In de database staan meer dan honderd kwalitatief hoogstaande geaccrediteerde scholingen voor alle functieprofielen in de zorg. Van voorbehouden risicovolle handelingen tot het toevoegen van sondevoeding en van BHV-training tot medicatieveiligheid.

,,Dit vinden wij belangrijk, omdat dit de kwaliteit van de zorg en de binding met de opdrachtgevers vergroot”, zegt projectleider Ute Graat van de PIDZ Academie. ,,Door in te zetten op deze vorm van kwaliteit krijgen opdrachtgevers altijd de meest gekwalificeerde zorgprofessionals. Dit past goed bij PIDZ, omdat wij graag innovatieve experts in de zorg willen die van waarde zijn voor de opdrachtgevers en ook de cliënt.”

Rebers van Precision Bijscholingen denkt dat het voor zzp’ers nóg belangrijker is om cursussen te blijven volgen. ,,Je komt op veel verschillende plekken. Telkens moet je de opdrachtgever ervan overtuigen dat jij de juiste persoon voor die afdeling bent. Door aan te tonen dat je kennis van zaken hebt en bevoegd en bekwaam bent, heb jij een streepje voor. Dat vergroot de kans op werk, lijkt mij.”

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.