Blogserie | Wet DBA en de webmodule: wat kunnen zorginstellingen doen? – deel 2

De wet DBA stelt bepaalde eisen om te voorkomen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid of gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wat kun jij als zorginstelling doen om aan de eisen van de wet DBA en aankomende webmodule te doen? In dit tweede deel van de blogserie geeft PIDZ drie tips over de flexibele schil, oud-personeel en ondernemerschap bij zzp’ers.

Zorg voor een flexibele schil die groot genoeg is zodat je kunt afwisselen

Wanneer een zzp’er met regelmaat opdrachten aanneemt, kan dit een reden zijn voor de Belastingdienst om de arbeidsrelatie verder te onderzoeken. Dit signaal kan duiden op schijnzelfstandigheid. Wanneer je als zorginstelling over een ruime flexibele schil met voldoende zzp’ers beschikt, kun je afwisselen. Op deze manier voorkom je de schijn van een verkapt dienstverband, doordat niet iedere keer dezelfde zzp’er op de werkvloer rondloopt.

Huur geen oud-personeel in als zzp’er

Een zogeheten draaideurconstructie. Als een medewerker in loondienst ontslag neemt en direct als zzp’er bij dezelfde organisatie aan het werk gaat, kan bij de Belastingdienst een belletje gaan rinkelen. Dit kan een teken zijn om de arbeidsrelatie onder de loep te nemen. Wil je toch oud-personeel als zzp’er inzetten voor een opdracht? Wacht minimaal zes maanden tot je diegene inhuurt.

Geef zzp’ers de ruimte voor hun ondernemerschap

Zzp’ers zijn zelfstandigen en daarmee verantwoordelijk voor hun eigen onderneming en het gedrag op de werkvloer. Vraag ze bijvoorbeeld niet om dezelfde kleding te dragen als medewerkers in loondienst, maar laat ze hun eigen bedrijfskleding dragen. En verzoek ze hun eigen beschermingsmaterialen en medische toebehoren mee te nemen. Ondernemerschap geldt al jaren als sleutelwoord en dit is een belangrijk onderdeel hierin.

Meer weten?

Overmorgen verschijnt het laatste artikel uit de reeks over dit onderwerp met nog eens drie tips. Heb je ondertussen al vragen over dit onderwerp mail ons gerust naar: vragenoverdba@pidz.nl. Wil je de whitepaper nog eens in zijn geheel doornemen? Deze vind je hier terug.

Andere delen uit deze serie

Deel 1: https://pidz.nl/blogserie-wet-dba-en-de-webmodule-wat-kunnen-zorginstellingen-doen-deel-1/
Deel 3: https://pidz.nl/blogserie-wet-dba-en-de-webmodule-wat-kunnen-zorginstellingen-doen-deel-3/

17 september 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.