Blogserie | Wet DBA en de webmodule: wat kunnen zorginstellingen doen? – deel 3

De wet DBA stelt bepaalde eisen om te voorkomen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid of gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wat kun jij als zorginstelling doen om aan de eisen van de wet DBA en aankomende webmodule te doen? In dit laatste deel van de blogserie geeft PIDZ drie tips over gezagsverhouding, de overeenkomst en terminologie.

Blijf weg van elke vorm van gezagsverhouding

Je schakelt een zzp’er om een specifieke reden in, bijvoorbeeld omdat die een bepaalde kennis of ervaring met zich meebrengt. Maak dit ook duidelijk in de opdrachtomschrijving en let erop dat dit op de werkvloer ook wordt uitgevoerd. Het is dus niet de bedoeling dat een leidinggevende binnen het team van zorgprofessionals een loondienst een zzp’er aan- en bijstuurt op de werkvloer. Een zzp’er is geen onderdeel van het vaste team. Dit betekent volgens de criteria van de Belastingdienst dat hij of zij niet mag aansluiten bij teamoverleggen, teambuilding of informele teamuitjes. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken.

Sluit de overeenkomst direct af met de zzp’er

Wanneer je een derde partij inschakelt om een match te maken tussen jou als zorginstelling en de zzp’er, zorg er dan voor dat de overeenkomst direct afgesloten wordt tussen de zorginstelling en de zzp’er. Net zoals het geval is in de Overeenkomst van Opdracht bij PIDZ. Zzp’ers dienen meerdere opdrachtgevers te hebben. Hier is geen sprake van als een derde partij de opdrachtgever is.

Denk aan de terminologie

Naast de overeenkomst van opdracht met de zzp’er geldt de relatie op de werkvloer ook als ijkpunt bij de beoordeling van de arbeidsrelatie door de Belastingdienst. Dit moet ondernemerschap uitstralen. Praat daarom bijvoorbeeld over opdrachten en uurtarieven, niet over diensten draaien en salaris.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de achtergrond van de wetgeving en de huidige stand van zaken rond de wet DBA en de webmodule? Download dan onze whitepaper. Natuurlijk kun je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen via vragenoverdba@pidz.nl.

Andere delen uit deze serie

Deel 1: https://pidz.nl/blogserie-wet-dba-en-de-webmodule-wat-kunnen-zorginstellingen-doen-deel-1/
Deel 2: https://pidz.nl/blogserie-wet-dba-en-de-webmodule-wat-kunnen-zorginstellingen-doen-deel-2/

19 september 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.