Brandbrief V&VN: tekort aan wijkverpleegkundigen

V&VN laat alle alarmbellen rinkelen. Het tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen in de wijkzorg is al groot, maar zal komende zomer verder stijgen. De brancheorganisatie trekt bij het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de bel. V&VN schreef een brandbrief naar aanleiding van het Algemeen Overleg over wijkverpleging dat vandaag op het programma staat. PIDZ berichtte vorige week al dat er voor de wijkverpleging 170 miljoen euro extra vrijkomt. Dat is voor de brancheorganisatie nog niet voldoende.

Tekort loopt op

Eind vorig jaar was in de wijkzorg al een tekort van 1.000 verpleegkundigen. Die aantallen zullen alleen nog maar stijgen, doordat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Daarnaast kent deze zorgsector ook een tekort aan verzorgenden. Vacatures staan lang open en het verloop is groot. Zorgverleners maken extra uren omdat ze de cliënten en patiënten niet willen laten vallen. De wijkverpleging ziet enorm op tegen de komende maanden.

Verantwoordelijkheid

Directeur Sonja Kersten van V&VN ziet dat er ongezonde concurrentie is. “Het is van groot belang dat alle landelijke en regionale partijen verantwoordelijkheid tonen voor het oplossen van personeelstekorten en het creëren van een gezonde arbeidsmarkt, waarin het voor professionals mogelijk wordt om op een positieve manier te kunnen kiezen voor ouderenzorg, in de wijk en het verpleeghuis”, schrijft ze aan het ministerie van VWS.

Kersten pleit ervoor dat het ministerie de regie neemt en arbeidsmarktafspraken op regionaal niveau afdwingt. Zorgverleners hebben twee zaken hoog op de prioriteitenlijst staan: voldoende vakbekwame collega’s en bijscholing. “Wijkverpleging is een prachtig beroep. Door te investeren in goede wijkverpleging worden onnodige ziekenhuisopnames verlaagd en daardoor de druk op de verzorgenden en verpleegkundigen”, aldus Kersten in haar brandbrief. “Daarom is het van groot belang om te investeren in de volle breedte van de ouderenzorg. Met daarbij speciale aandacht voor de ontwikkeling van de wijkverpleging en het aanpakken van de personeelstekorten.”

Onze oplossing

Een oplossing om het probleem deels in te perken: de flexibele schil vergroten. Hoewel dit niet het gouden ei van Columbus is, kunnen (zelfstandige) zorgprofessionals wel de helpende hand bieden.

5 juli 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.