BurgerCoaching gaat door waar anderen stoppen

BurgerCoaching begeleidt jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar oud die buiten de boot dreigen te vallen. Sommigen zijn zelfs ‘opgegeven’. Dit is voor Joram Burger (36) en zijn team juist een aanleiding om door te gaan.

In hartje Den Bosch huisvest het kantoor van BurgerCoaching, dat zowel ambulante begeleiding biedt als in woonvorm. Elders in de stad staan ‘twee studentenhuizen waar zes cliënten wonen’, zoals Burger het zelf lachend noemt. Later dit jaar komt hier een derde huis bij, in Waalwijk.

De jongvolwassenen beschikken over een gezamenlijke woonkamer met televisie. In hun gemeubileerde kamer staat een tweepersoonsbed, bureau en kast. “Een tv of PlayStation schaffen wij niet voor ze aan, maar als ze willen mogen ze die zeker meenemen”, zegt coördinator Susanne Verel (37).

Zij ontzorgt niet alleen de begeleiders, maar vormt vaak ook een aanspreekpunt voor de cliënten. Ze noemen haar gekscherend ‘moedertje’, omdat Verel altijd voor hen klaar staat en helpt waar nodig. “Het begeleiden laat ik aan de anderen over. Met vragen of verzoeken, zoals het kopen van een dartbord, ga ik met alle liefde aan de slag.”

Achterliggende gedachte

Waar komt de naam BurgerCoaching eigenlijk vandaan? “Niet alleen van mijn achternaam. Er zit veel meer achter; de mens staat heel erg centraal in mijn manier van begeleiden”, zegt initiatiefnemer Burger. “Ik dacht in 2013, toen ik voor mijzelf begon, aan veel toffere namen. Maar de zorg is redelijk conservatief dus daar zag ik uiteindelijk vanaf.”

Inmiddels werken zes mensen en soms een PIDZ’er voor BurgerCoaching, waar vooral jongvolwassenen terecht komen die tussen wal en schip dreigen te vallen. De cliënten kampen met een (licht) verstandelijke beperking, psychische problemen of een gedrags- of concentratiestoornis.

Vaak is het merendeel van hen al ‘opgegeven’ door andere zorginstellingen. “Voor jeugdzorg komen ze niet meer in aanmerking als ze achttien worden. Dan komen ze bij ons terecht, omdat ze toch onderdak of een andere vorm van hulp nodig hebben”, zegt Burger, die weet dat de cliënten überhaupt niet op hulp zitten te wachten. “Het liefst gaan ze er een jaar tussenuit, verlost van alle regels. Maar wat wij bieden, kunnen ze vergelijken met op kamers gaan. Wat ze ‘thuis’ hebben geleerd, passen ze nu zelf toe in de praktijk.”

Bewustwording

Stap voor stap boeken de cliënten vooruitgang. Ondanks de progressie blijven ze kwetsbaar door hun leeftijd. Die bewustwording bij de buitenwacht is er, maar dit leidt nog niet tot concrete acties in de zorg, zegt coördinator Verel. “De overgang van jeugdzorg naar begeleid zelfstandig wonen kan soepeler. Vaak hebben deze jongvolwassenen geen idee waar ze moeten beginnen bij het maken van deze nieuwe stap.”

De bezuinigingen helpen daar niet bij, stelt Burger, die een voorbeeld schetst: “De gemeente wil drie jaar (doorgaans de maximale lengte van een traject bij BurgerCoaching, red.) in één jaar proppen. Ik vind korten op de kosten goed –  met deze manier van begeleiden, bespaar je al vijftig procent. Toch verwacht de gemeente dat de cliënten heel snel progressie boeken, maar ze geregeld een terugval.” Verel en Burger willen echter niet alleen moddergooien. Over het algemeen klinken ze zeer tevreden over de stappen die in zorgland worden gezet.

Regie terug

BurgerCoaching heeft bijvoorbeeld een stel kunnen helpen dat in een schuurtje achteraf woonde, een uitkering kreeg en regelmatig met de politie in aanraking kwam. Nu hebben beiden een vast contract en zijn bijna schuldeloos. “Zij kunnen nu mee in de maatschappij, kosten niet alleen maar geld en zijn bovenal trots op zichzelf”, zegt Burger tevreden.

Wanneer het begeleidingstraject eindigt, blijven hij en zijn team betrokken bij de cliënten. Verel: “Wij bouwen in die periode voor hen een netwerk, zodat ze niet alleen op ons kunnen terugvallen. Denk bijvoorbeeld aan de ouders, met wie het contact vaak stroef verloopt, of een bewindvoerder.”

En wanneer de cliënt de regie weer in eigen hand heeft en op eigen benen staat, heeft BurgerCoaching het doel bereikt.

5 oktober 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.