Carolien: Gun jezelf eens wat anders

Voor de eerste keer gaat PIDZ’er Carolien Blesgraaf op vakantie met cliënten en een groep vrijwilligers van de Stichting Wielewaal, die tripjes, vakanties en reisjes organiseert voor mensen met een beperking. Na een midweek Bennekom keert ze met schitterende verhalen en herinneringen huiswaarts.

Dankzij de vakantie naar de paardenmanege in Bennekom hervindt Carolien de liefde voor het vak. Niet dat de 30-jarige verpleegkundige haar passie is verloren. Maar, zegt ze: ,,Door deze midweek ben ik erachter gekomen waarom ik ook alweer in de zorg ben gaan werken.” Voor haar zit het in de kleine dingen. ,,Als een cliënt het spannend vindt, dan heb je gewoon de tijd om erbij te blijven tot de cliënt meer ontspannen is. Normaal gesproken ren je van de een naar de ander. Dat hoeft nu niet.”

Het gezelschap met wie Carolien naar het Gelderse plaatsje afreist, is gemêleerd. De vrijwilligers komen uit alle windstreken en beoefenen diverse beroepen of zitten nog op school. De cliënten hebben een (meervoudige) beperking, een kalenderleeftijd tussen de 14 en 62 jaar en een cognitief niveau tussen de 4 en 12 jaar. ,,In het begin is het even aftasten. Niemand kent elkaar. Wielewaal beslist wie er mee gaat op reis. Dus het is een grote verrassing wie je dan ziet op de eerste dag van de vakantie”, weet Carolien. ,,Voor de cliënten is het natuurlijk nog spannender.”

Schoolkamp

Een goedgevuld weekprogramma zorgt ervoor dat niet alleen Carolien, maar ook de acht vrijwilligers en cliënten wanen dat ze écht op vakantie zijn. Ze gaan naar het Openlucht Museum in Arnhem, de cliënten kunnen huifbedrijden (een matras gespannen over de rug van twee paarden), een wandeling maken en Champions League-voetbal kijken. ,,Natuurlijk is het ook hard werken. Als de cliënten wakker worden, dan begint de werkdag en als zij naar bed zijn dan kun je eindelijk even ontspannen.”

Dan lijkt het net op een school- of voetbalkamp: laat naar bed en vroeg uit de veren. ’s Avonds trekken de vrijwilligers een flesje wijn open, drinken ze een biertje en eten wat chips. ,,We bespreken dan hoe de dag is verlopen, wat beter kan en wat ook goed is gegaan. Het is dan gewoon beregezellig.”

Ongedwongen

Wat deze midweek Bennekom voor Carolien zo bijzonder maakt? ,,Het is zo ongedwongen allemaal, met zeeën van tijd voor de cliënt. In een verzorgingshuis kan een feestje niet doorgaan als een bewoner is gevallen. De twee zorgprofessionals moeten dan helpen en de rest moet dan wachten. Hier kan dat wel, want je hebt nog acht anderen die met de cliënten iets kunnen doen.”

Een luxepositie dus, wat de zorg betreft. Daarom raadt Carolien iedere zorgprofessional aan eens mee te gaan met stichting Wielewaal. ,,Gun jezelf eens wat anders. Je gaat niet op deze reis mee, omdat je zelf zo graag erop uit wil. Je wil de cliënt zien genieten. En dat is echt in overvloede aanwezig.”

Spijtig genoeg heeft Carolien een tripje Ameland met stichting Wielewaal moeten afzeggen vanwege haar gezinssituatie, maar ze wil hoe dan ook graag nog eens mee. ,,Als ik geen kleine kinderen had, dan ging ik het liefst drie of vier keer per jaar mee. Dit is gewoon een unieke ervaring.”

26 juli 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.