Bizar. Dat is het eerste woord dat in mij opkomt als ik zie hoeveel meldingen van fraude in de zorg rondom zorgdiploma’s en VOG’s de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd heeft binnengekregen in de eerste helft van dit jaar: 59. Heel erg triest dat mensen zo de tekorten in de zorg proberen op te lossen.
Laat ik vooropstellen dat ik helemaal niet tegen het inzetten van mensen zonder zorgdiploma ben. Dat behoeft uitleg en begrijp ik. De tekorten en de werkdruk zijn zo enorm hoog dat zorginstellingen aan mantelzorgers of familieleden vragen om bij te springen op de werkvloer.
Dat weet ik uit eigen ervaring in de verpleeghuiszorg, waar ze deze zomer de roosters gewoon niet rond krijgen. Ook de Volkskrant heeft aandacht hieraan besteed, maar dat artikel ging specifiek over de gehandicaptenzorg. Ook daar zijn problemen.
“Het gaat hier om mensenlevens. Daar hoor je niet mee te spelen. Fraudeurs hoor je hard aan te pakken; zij hebben hun hart niet op de goede plek.
Hetty van Dommelen
Mensen zonder diploma’s en specifieke zorgcompetenties inzetten: daar is dus helemaal niets mis mee. Zorginstellingen komen vaak zelf met een verzoek. Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen taken uitvoeren die geen gevaar in zich hebben, zoals het verzorgen van eten en drinken, een wandeling maken of een praatje maken. Dingen die ontzettend belangrijk zijn, maar die in geen risico vormen voor cliënten en patiënten.
Om een voorbeeld te noemen: met voorbehouden handelingen of het verstrekken van medicatie is dat natuurlijk anders. En daar wringt voor mij de schoen. Ik vind dat je transparant moet zijn als je mensen zonder zorgdiploma’s aan het werk zet. En in het onderzoek dat RTL Nieuws heeft gepubliceerd, is van openheid geen sprake.
Liefst 59 meldingen zijn in het eerste half jaar van 2022 bij de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd binnengekomen over fraude in de zorg met zorgdiploma’s en VOG’s. Dat zijn er bijna net zoveel als in heel 2020 en 2021. Bizar. Ik zeg het nog maar een keer.
Ik snap heel goed dat mensen iets voor de zorg willen betekenen, alleen heb ik geen goed woord over voor fraudeurs. Zij zijn op geld belust – of welke andere reden zij dan ook hebben om dit te doen. Het gaat hier om mensenlevens. Daar hoor je niet mee te spelen. Mensen die fraude in de zorg plegen, hoor je hard aan te pakken; zij hebben hun hart niet op de goede plek.
PIDZ krijgt regelmatig de vraag waarom mensen niet zonder zorgdiploma aan de slag kunnen gaan. De reden is dat we willen dat de zorginstelling niet hoeft te twijfelen of capabele en gediplomeerde zorgprofessionals komen werken, als zij via PIDZ een zzp’er vinden.
“Een goede naam opbouwen en vertrouwen winnen, kost tijd. Maar iets afbreken, kan al door één negatief bericht.
Hetty van Dommelen
Daarom krijgt PIDZ bij sommigen het predicaat streng, omdat we minimaal twee jaar relevante werkervaring hanteren, vragen naar de reden waarom je zzp’er wil worden en twee referenties opvragen. Bovendien controleren we onder een speciale lamp op echtheid van de diploma’s en VOG’s. Dit gebeurt allemaal om de kwaliteit te waarborgen en fraude in de zorg te voorkomen.
Een goede naam opbouwen en vertrouwen winnen, kost tijd. Maar iets afbreken, kan al door één negatief bericht. Door dit soort verhalen over fraude in de zorg met zorgdiploma’s en VOG’s loopt het imago van de welwillende en goede zorgprofessionals een flinke deuk op en krijgen bemiddelings- en servicebureaus een slechte naam. En dat is het laatste wat de zorg kan gebruiken.
Lees naast de column over fraude in de zorg ook andere columns van Hetty:
- Grensoverschrijdend gedrag moeten we nooit normaal gaan vinden
- Waarom komen zzp’ers niet opdagen?Â
- Zzp’ers bestempelen als twee keer zo duur, is te kort door de bocht
- Dit jaar zal lastig te voorspellen zijn voor zzp’ersÂ
- Zorgplicht: een goed idee of juist niet?
- Fijne feestdagen!
- Eindelijk weer een Wij-krantÂ
- De gelukkige zorgprofessional
- Ben jij ook een ondernemer?
- De toekomst van de zorg
- Stilte voor de storm
- Het inenten van zorgprofessionals
- De kwaliteit van zzp’ers in de zorgÂ