Een goede zzp’er in de zorg richt zich niet op één enkel punt binnen het ondernemerschap. Dit gaat om meer dan kwalitatief goede zorg verlenen alleen. Goed ondernemerschap is opgebouwd uit meerdere aspecten. Dat weten de doorgewinterde ondernemers inmiddels wel, toch?
De Sociaal-Economische Raad (SER) bracht een jaar geleden advies uit over de hervorming van de arbeidsmarkt. Ook de positie van de zzp’er kwam hierin naar voren. Het adviesorgaan stelde dat een zelfstandige minimaal tussen de 30 à 35 euro per uur dient te vragen om als zzp’er te worden gezien – een lager uurtarief zou wijzen op een verkapt loondienstverband.
Hans Borstlap noemde dit bij BNR Nieuwsradio al een ‘kwetsbaar punt’. Hij was voorzitter van de Commissie Borstlap, die het kabinet adviseerde over de toekomst van het arbeidsrecht, de sociale zekerheid en de fiscaliteit. ,,Je kunt je de vraag stellen of enig uurtarief helpt ter onderscheiding, want je krijgt handhavingskwesties. Men moet kijken hoe dat uitpakt. Het is een kwetsbaar punt, een uitwerkingspunt”, zei Borstlap over de voorgestelde 35 euro per uur. ,,Dit hebben wij niet opgenomen in ons rapport.”
Maar ondernemerschap gaat veel verder dan een uurtarief alleen of een x-aantal opdrachtgevers waarvoor je werkt. Denk aan je pensioen. Dit zal niemand voor jou regelen; als zzp’er zal je dit echt zelf moeten doen. Of: wat te doen bij arbeidsongeschiktheid? Heb je al gedacht aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als je per ongeluk een fout begaat, wat altijd kan gebeuren, het maken van een website of hoe jij je klanten tevreden houdt?
Vergeet bovendien de wet- en regelgeving niet waaraan jij je dient te houden of dat je niet elke maand dezelfde omzet zal hebben. Ondernemers durven risico te nemen en weten in het achterhoofd dat elke maand anders is.
“Bij PIDZ merken we soms tijdens het kennismakingsgesprek met potentiële zzp’ers dat zij over het hoofd zien hoeveel er eigenlijk bij het ondernemerschap komt kijken.”
Hetty van Dommelen
Ik bedoel maar: er is zoveel wat een ondernemer kenmerkt. Bij PIDZ merken we soms tijdens het kennismakingsgesprek met potentiële zzp’ers dat zij over het hoofd zien hoeveel er eigenlijk bij het ondernemerschap komt kijken. Zij denken weleens dat enkel het verlenen van kwalitatief goede zorg volstaat. Wij wijzen hen dan op sites van samenwerkingspartner Yoe, de Kamer van Koophandel of Solopartners (brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg), zodat ze een beter beeld krijgen.
Sommigen zijn geboren zelfstandigen, die overal een kans in zien en in dat gat duiken waar een ander met een grote boog omheen zou lopen. Een ander heeft deze of een van de andere vele eigenschappen niet direct, maar kan dit wel ontwikkelen. Werk je liever voor één opdrachtgever, heb jij behoefte aan zekerheid en de drang om bij een team te horen? Dan lijkt een loondienstverband of misschien wel detachering, waarin jij zowel vrijheid als zekerheid geniet, beter bij jou te passen dan een ondernemersbestaan.
Met de wetenschap dat het ondernemerschap niet fragmentarisch is ingericht, maar vele aspecten beheerst: ben jij óók een ondernemer?
Lees hier meer columns van Hetty dan deze over ondernemer:
- Grensoverschrijdend gedrag moeten we nooit normaal gaan vinden
- Waarom komen zzp’ers niet opdagen?
- Zzp’ers bestempelen als twee keer zo duur, is te kort door de bocht
- Dit jaar zal lastig te voorspellen zijn voor zzp’ers
- Zorgplicht: een goed idee of juist niet?
- Fijne feestdagen!
- Eindelijk weer een Wij-krant
- De gelukkige zorgprofessional
- Ben jij ook een ondernemer?
- De toekomst van de zorg
- Stilte voor de storm
- Het inenten van zorgprofessionals
- De kwaliteit van zzp’ers in de zorg