Column Ten Broeke: Zzp’ers zijn geen onkruid

Een mooie column in de Volkskrant van wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke: Zzp’ers zijn geen onkruid. De strekking van haar relaas: de eenpitter is geen profiteur zoals door velen wordt geschetst omdat de zelfstandige bijvoorbeeld niet aan de AOW bijdraagt.

“Wat ik wil laten zien is dit: de zzp’ers die sommigen zo gretig op de stapel ‘klaplopers der zorgstaat’ leggen, zijn vaak gewoon mensen die er het beste van maken”, schrijft Ten Broeke. “Ik moet denken aan de overbuurvrouw, die te horen kreeg dat haar functie in de thuiszorg verdween vanwege bezuinigingen, maar dat ze voor een lullig bedrag wel weer als zelfstandige aan de bak kon.”

Geen profiteur

Ze pleit ervoor om de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers te behouden. Niet om ervan te profiteren. Nee. “Als er geld bij moet in de sociale-zekerheidspot, dan hoort de rekening niet te gaan naar mensen die zich nu nét weten te redden.” De zelfstandige dus.

Daar slaat Ten Broeke de spijker op zijn kop, want de zzp’er heeft het ten onrechte zwaar te verduren. Door de zelfstandige nog meer te beletten in zijn ondernemersvrijheid en de belastingvoordelen in te perken – die goed van pas komen omdat de zzp’er alles zelf dient te regelen – maakt het er niet aantrekkelijker op. En juist de zzp’er is hard nodig in deze tijd. Zeker in de zorg.

Lees de gehele column van Asha ten Broeke hier.

16 juni 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.