Iedereen kent ongetwijfeld de dienstplicht nog wel: jongens van 18 jaar gingen een jaar lang het leger in, omdat we in die tijd problemen hadden met veiligheid. Laatst had ik met iemand hierover een gesprek. In de auto naar huis schoot mij een idee te binnen: zou het een idee zijn om een zorgplicht in te voeren?
We hebben nu al enorme tekorten in de zorg, het imago is niet al te best, de zorgkosten gigantisch en de vergrijzing is ingezet. Door de verzorgingsstaat die Nederland is geworden, kijken we vooral naar overheden en zorgprofessionals als zorg nodig is. Zij moeten het doen.
Spijtig genoeg hoor je nu al verhalen van mensen die geen of veel minder thuiszorg kunnen krijgen, omdat er niemand meer te vinden is. Dan kunnen sommigen nog terugvallen op mantelzorgers, maar ook zij lopen al vaak op hun tenen omdat van hen veel wordt gevraagd en verwacht.
“Met de zorgplicht kunnen we de zorg weer een stuk sexyer maken, want geloof mij: werken in de zorg is écht heel erg mooi, leuk en waardevol.”
Hetty van Dommelen, algemeen directeur
Zou het hen niet helpen om jongeren ná hun middelbareschooltijd, als zij begin juni hun diploma hebben opgehaald, drie maanden mee te laten helpen in de zorg voor een minimumloon? Iedereen krijgt een basistraining in deze periode, zoals: hoe ondersteun of help je bij de Algemene Dagelijkse Levensbehoefte (ADL)?
Hierna ga je meehelpen in de zorg en als cliëntcontact niet bij jou past kun je bijvoorbeeld in de keuken, de dagbesteding, op de financiële afdeling of misschien wel in het vervoer bijspringen.
De dienstplicht heeft ervoor gezorgd dat een aantal ook echt bij Defensie is blijven werken. Zou de zorgplicht die uitwerking ook kunnen hebben, met een verlaging van de werkdruk en een verbetering van het imago tot positief gevolg? In de media – en zeker in coronatijd – hoor je veel negatieve geluiden: een te hoge werkdruk die nóg hoger is geworden en een slecht salaris.
Ik zie die zorgplicht wel zitten. Natuurlijk moeten we dit dan wel aantrekkelijk onder de aandacht brengen. Misschien kunnen influencers een steentje bijdragen via de kanalen waarop de jeugd tegenwoordig te vinden is. Zo kunnen we de zorg weer een stuk sexyer maken, want geloof mij: werken in de zorg is écht heel erg mooi, leuk en waardevol. Alleen blijven die kanten vaak onderbelicht.
“Door jongeren in de zorg te laten werken, worden misschien wel nieuwe zorgprofessionals ontdekt terwijl zij dat zelf niet eens wisten.”
Hetty van Dommelen, algemeen directeur
Door jongeren in de zorg te laten werken, worden misschien wel nieuwe zorgprofessionals ontdekt terwijl zij dat zelf niet eens wisten. De zorgplicht zorgt ook voor een saamhorigheidsgevoel – de zorg is van ons allemaal en iedereen draagt zijn steentje bij en voelt zich hier verantwoordelijk voor. De complexe zorg zal altijd door echte zorgprofessionals gedaan worden, maar basiszorg kunnen we met én door elkaar laten doen.
En ze hebben er later ook nog profijt van; als jij hebt leren wassen op je achttiende, om een voorbeeld te noemen, en je kind breekt later een been dan weet jij hoe dat moet en hoef je geen thuiszorg in te schakelen.
Ik heb namelijk het idee dat de projecten om, bijvoorbeeld, het imago van te zorg op te krikken of extra mensen voor de zorg aan te trekken niet altijd werken. Het is te fragmentarisch. Door hier structureel op in te zetten, kunnen we de zorg een steuntje in de rug geven. Zou het wat zijn, die zorgplicht? Ik denk van wel.
Lees na de column over een zorgplicht ook andere columns van Hetty:
- Fijne feestdagen!
- Eindelijk weer een Wij-krantÂ
- De gelukkige zorgprofessional
- Ben jij ook een ondernemer?
- De toekomst van de zorg
- Stilte voor de storm
- Het inenten van zorgprofessionals
- De kwaliteit van zzp’ers in de zorgÂ
Beluister hieronder onze podcasts over ondernemerschap in de zorg: