Column Hetty | Toekomst

Een crisis maakt altijd duidelijk waar het in de basis om draait. Dat is ook tijdens deze coronapandemie het geval gebleken. Maar nu Nederland langzaam van het slot gaat, vraag ik mijzelf af wat de naweeën zullen betekenen voor de toekomst van de zorg.

Door heel Nederland klonk op 17 maart om klokslag acht uur in de avond applaus. De zorgprofessionals zijn tijdens de coronacrisis bestempeld als zorghelden. Als dank krijgen ze een bonus. Dat is hartstikke mooi en eervol, want het zijn ook toppers.

Maar nu steeds meer mensen een vaccin krijgen en Nederland van het slot gaat, ben ik heel erg benieuwd hoe lang mensen en de politiek daadwerkelijk blijven onthouden wat de zorgprofessionals tijdens deze crisis voor het land hebben betekend.

“Ze zijn bejubeld, hebben een bonus gekregen en er is voor hen geapplaudisseerd. Maar is het imago van de zorg ook verbeterd? 

Hetty

Het coronavirus dooft – als het goed is – langzaam uit, de besmettingen nemen af, we mogen weer langer op het terras zitten en deze zomer waarschijnlijk ook in het buitenland op vakantie. Voor de Nederlander die niet in de zorg werkt, is dat natuurlijk fantastisch nieuws. Maar geldt dit ook voor de zorgprofessional?

Nog niet alle dagbestedingen zijn open, er is een opnamestop vanwege deze pandemie en de ‘gewone’ operaties in ziekenhuizen zijn uitgesteld. Ook dat trekt weer allemaal aan, de operaties moeten worden ingehaald. Volgens ziekenhuisvoorman Ernst Kuipers zijn de achterstanden ‘aanzienlijk’. Halverwege mei bleek uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit dat nog altijd 40 procent van de operatiekamers minder beschikbaar is.

Heel Nederland viert straks vakantie en de zorgprofessional moet weer flink aan de slag, terwijl zij zich al een slag in de rondte hebben gewerkt. De werkdruk blijft onverminderd hoog. Ik ben heel benieuwd wat voor weerslag de coronacrisis op de zorg gaat hebben in de toekomst. Ze zijn bejubeld, hebben een bonus gekregen en er is voor hen geapplaudisseerd. Maar is het imago van de zorg ook verbeterd of juist verslechterd, is er meer of minder uitstroom en gaan steeds meer studenten een zorgopleiding volgen of juist niet?

“Ik hoop echt dat de zorgprofessional hun passie ondanks alle zware omstandigheden voor het vak blijven behouden.

Hetty 

Het Brabants Dagblad schreef in een artikel over ‘Actieprogramma Behoud Zorgpersoneel’. Dit is opgezet door 25 zorgorganisaties en -opleiders in Brabant. Hiermee willen zij de uitstroom een halt wil toeroepen. Jaarlijks stopt zo’n tien procent van de zorgprofessionals, bij nieuwkomers ligt het vertrekpercentage rond de 40 binnen de eerste twee jaar. Blijven de mensen nu wel behouden voor de zorg of toch niet? Het antwoord op deze vraag kunnen we, vermoed ik, pas eind 2022 geven omdat de naweeën dan pas zicht- en meetbaar zullen zijn.

Laten we hier even bij stilstaan, want ik hoop echt dat de zorgprofessional hun passie ondanks alle zware omstandigheden voor het vak blijven behouden. Ook zij verdienen deze zomer een welverdiende vakantie met het gezin. Ik gun het hen van harte.

Hetty

Overige columns Hetty

Beluister hieronder de podcast waarin algemeen directeur Hetty van Dommelen vertelt over de rol van service- en bemiddelingsbureaus:

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.