Column Hetty | Waarom komen zzp’ers niet opdagen?

Regelmatig komt het bij ons terug: een zzp’er die niet komt opdagen. Heel vervelend voor de zorginstellingen, zorgprofessionals, cliënten en patiënten. Ik ben benieuwd waar dit vandaan komt en wat de reden hierachter is.

Ik stel de vragen die mij te binnen schieten maar meteen. Komt dit omdat ergens anders een opdracht voor het oprapen ligt, die beter bij jou aansluit als zzp’er? Of accepteer je de opdracht en kom je er pas een week van tevoren achter dat je eigenlijk helemaal niet kunt? Of heb je de opdracht geaccepteerd, terwijl je eigenlijk een vrije dag nodig hebt omdat je aan de limiet zit?

Algemeen bekend is dat zorgprofessional heel goed voor een ander kunnen zorgen, maar zichzelf weleens vergeten. Het bewaken van de werk-privébalans is een hele uitdaging. Mensen die in loondienst werken, moeten regelmatig op hun vrije dag bijspringen, omdat iemand ziek is – of welke reden dan ook.

“Maar zonder gegronde reden niet komen opdagen, zoals een opdracht bij huis aannemen die je niet kunt vinden, is in mijn ogen niet professioneel en getuigt niet van ondernemerschap.”

Hetty van Dommelen 

Vind de zzp’er het ook lastig om te bepalen of het wel of niet uitkomt om die opdracht te accepteren? Ik ben benieuwd wat de reden is waarom de mensen niet komen opdagen bij hun opdrachtgever.

Ik vind eerlijk gezegd dat je je afspraken moet nakomen. Natuurlijk is er soms sprake van overmacht; wanneer je een plots overlijden in de familie hebt of dat je kind met spoed naar het ziekenhuis moet, bijvoorbeeld.

Dan zullen we bij PIDZ altijd in samenspraak met jou en de zorginstellingen proberen een passende oplossing te verzinnen. Bij het vinden van een vervanger is kwaliteit belangrijk. PIDZ streeft dit na, omdat de cliënten en patiënten de best mogelijke zorg verdienen die er is.

Maar zonder gegronde reden niet komen opdagen, zoals een opdracht bij huis aannemen die je niet kunt vinden, is in mijn ogen niet professioneel en getuigt niet van ondernemerschap. Dat past niet bij de mentaliteit van een zzp’er. Hierdoor zadelen we de zorginstelling, de mensen die er werken en vooral de cliënten en patiënten met een probleem op.

Geen zorgprofessional aanwezig betekent geen zorg. Geen zorgprofessional betekent dat de werkdruk, die al torenhoog is, verder toeneemt voor de mensen die er al wel zijn.

“Denk alsjeblieft goed na, voordat je op de knop drukt als je een opdracht wil accepteren. De consequenties voor het niet komen opdagen, kunnen groot zijn.”

Hetty van Dommelen 

Zeker nu de zomerperiode eraan komt en veel zorgprofessionals die in loondienst werken van hun welverdiende vakantie gaan genieten, is het belangrijk dat de mensen wel komen opdagen bij hun opdrachtgever. Voor zzp’ers betekent deze periode een tijd van opdrachten in overvloed. Het aanbod is enorm, de verleiding om aan de slag te gaan groot.

Denk alsjeblieft goed na, voordat je op de knop drukt als je een opdracht wil accepteren. De consequenties voor het niet komen opdagen, kunnen groot zijn. Zeker in de periode die eraan komt.

Wat kan PIDZ doen om dit aantal no-shows terug te dringen? Hoe kan PIDZ dit probleem verminderen? Als iemand mij kan vertellen waar het aan ligt dat mensen wegblijven zonder geldige reden, dan hoor ik dat heel graag.

Lees naast de column over de wegblijvende zzp’er ook andere columns van Hetty:

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.