Bij minister Hugo de Jonge ging de vlag uit, want het inenten is eindelijk begonnen in Nederland. Maar leeft dit gevoel van euforie ook bij de zorgprofessionals, die als een van de eersten het coronavaccin krijgen?
Deze vraag kent twee antwoorden: ja en nee. Sommige zorgprofessionals kunnen niet wachten en krijgen liever vandaag dan morgen de naald in de bovenarm. Er is ook een groep die minder staat te springen om als eerste ingeënt te worden. Op de Facebookgroep Zorg in Actie zijn diverse reacties te lezen van zorgprofessionals die liever niet vooraan in de rij staan, omdat nog veel onduidelijkheid heerst over mogelijke bijwerkingen op de lange termijn. Een ander heeft zich laten vaccineren, maar twijfelt of hij er goed aan heeft gedaan.
Mensen die niet in de zorg werken, beseffen misschien niet dat de zorgprofessional weer centraal staat en daar waarschijnlijk niet op zit te wachten.
Hetty van Dommelen
Dan is daar ook nog druk van buitenaf. Mensen die niet in de zorg werken, beseffen misschien niet dat de zorgprofessional weer centraal staat en daar waarschijnlijk niet op zit te wachten. De druk op de zorg is al immens hoog en sinds de coronacrisis alleen nog maar verder toegenomen.
Nu komt de vaccinatiedruk daar ook nog bij. Opnieuw staan zorgprofessionals aan de frontlinie en vangen zij de kritiek op als ze eigenlijk nog liever even wachten met inenten, terwijl lichamelijk integriteit een grondrecht is. Iedereen mag zelf beslissen over zijn eigen lichaam. Als ik dan reacties lees dat mensen misschien de zorg willen verlaten als het een verplichting wordt om te vaccineren, dan houd ik mijn hart vast.
Eind november is bekend geworden dat het vaccineren eraan zat te komen. De vaccinatiecampagne is pas enkele weken daarna begonnen. Dat had wat mij betreft veel eerder gemogen. Door goede voorlichting te geven, kunnen mensen een weloverwogen keuze maken. We inenten al jaren en met die wetenschap kun je, lijkt mij, op een goede manier preventief informeren.
We vaccineren al jaren en met die wetenschap kun je, lijkt mij, op een goede manier preventief informeren.
Hetty van DommelenÂ
Door mensen op een juiste manier te informeren, zie je een kentering. In november was de vaccinatiebereidheid onder zorgpersoneel 60 procent, een maand later alweer 70 procent en nu de prik te halen is, blijkt zo’n 95 procent van ziekenhuispersoneel in de rij te staan voor de inenting. Het beeld kan snel omslaan. Heel veel mensen zullen niet staan te springen om het onbekende. Ikzelf ook niet. Iemand heeft mij een spiegel voorgehouden en zei: ‘Hetty, als je zo sceptisch blijft denken, krijgen we corona nooit onder de duim.’ Dat was mÃjn wake-up call.
Als in september of oktober al was begonnen met de vaccinatiecampagne, dan was de extra druk van buitenaf die op het zorgpersoneel is komen te staan door meningen van buiten misschien wel voorkomen. Ik heb daarom diep respect voor álle mensen in de zorg. Ze staan weer centraal, vormen weer onderwerp van discussie. Toch staan ze iedere dag weer klaar om cliënten en patiënten de best mogelijke zorg te verlenen. En dat met een glimlach. Dat vind ik een groot compliment waard.
Hetty
Benieuwd naar de andere column van Hetty. Deze lees je hier.