Column Sandor Brouwer | Relevant blijven, nu en in 2024

In de eindjaarscolumn blikt PIDZ-directeur Sandor Brouwer terug op dit kalenderjaar en kijkt hij ook vooruit naar 2024. Het centrale thema dat geldt: relevant blijven. ‘Kwaliteit, dat blijft ons speerpunt. Zó blijft PIDZ relevant.’

Wat voor ons allemaal geldt, is dat we relevant willen blijven. Dat was dit jaar zo en past ook bij 2024. En dat betekent dat je je continu moet aanpassen. Bij de zorginstellingen zien we dat ze veel uitdaging hebben om hun kostenhuishouding overeind te houden, terwijl er soms grote gaten in de roosters zitten. Sommige stevenen af op tekorten door – soms – te hoge kosten vanwege externe inzet en daar liggen zij wakker van. Als je ten gronde gaat, ben je überhaupt niet meer relevant. Maar die zorgplicht blijft bestaan en zzp’ers helpen daarbij.

Zzp’ers willen relevant blijven voor opdrachtgevers. Zij kunnen spelen met hun uurtarieven en zichzelf blijven ontwikkelen door het volgen van opleidingen of cursussen. Maar ze moeten ook voldoen aan de wet- en regelgeving, zoals de wet DBA of het Fiscaal kader zzp zorg.  

“Wie door zijn oogharen kijkt, ziet wel een duidelijke visie ontstaan rondom de inzet van zzp’ers in de zorg

Sandor Brouwer, directeur PIDZ 

Die lijken een duidelijke kant op te gaan, maar zijn nog niet in beton gegoten. De huidige minister is demissionair, er komt een nieuw kabinet, Fiscaal kader zzp zorg is alweer een half jaar uitgesteld en dan is er ook de inmiddels gesloten internetconsultatie verduidelijking en rechtsvermoeden zzp.  

De kunst is om je hierop te organiseren. Dat geldt voor zorginstellingen die risico’s lopen als ze niet binnen de lijntjes van de wet kleuren, de zzp’ers en ook voor PIDZ. Je merkt dat de visitaties vanuit de Belastingdienst toenemen en we weten dat op 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium komt te vervallen.  

Hoe dat er exact uit komt te zien, is nog onduidelijk. Maar wie door zijn oogharen kijkt, ziet wel een duidelijke visie ontstaan rondom de inzet van zzp’ers in de zorg. Dat vraagt aanpassing. Ook van ons.  

Om relevant te blijven en relevanter te worden, zullen we meer naar zorginstellingen uitdragen waarvoor we staan. Dat is onmiskenbaar kwaliteit. In de vorige column De minister en fiscaal kader beogen hetzelfde: het kaf van het koren scheiden. had ik het hier ook al kort over. PIDZ wil voor zorginstellingen en zzp’ers die veilige haven zijn. Zij mogen ervan uitgaan dat alles goed geregeld is en binnen de kaders van de wet valt.  

Flexpoolcoördinatoren en planners hoeven zich geen zorgen te maken of de zzp’ers die zij inzetten wel de juiste kwalitatieve zorg bieden. Ook hoeven zij zich niet af te vragen of zij met echte ondernemers werken. Dat zijn de zijn zzp’ers bij PIDZ, want ze bepalen zelf hun uurtarief en factureren rechtstreeks aan de opdrachtgever.  

“Je ziet nu ook een tegenbeweging ontstaan die die wildgroei zat is en wil weten met wie ze nu eigenlijk in zee gaan

Sandor Brouwer, directeur PIDZ

Ons proces om die kwaliteit te waarborgen, is streng. Het merendeel van de zzp’ers dat zich bij ons aanmeldt, schrijven we uiteindelijk niet in. Dat moet ook om die kwaliteit te kunnen garanderen, want de sector waarin we werken groeit hard. Daar zitten cowboys tussen. Je ziet nu ook een tegenbeweging ontstaan die die wildgroei zat is en wil weten met wie ze nu eigenlijk in zee gaan. Bij PIDZ geen geheimen. Gelukkig worden we erkend om de kwaliteit en dat willen we graag zo houden.  

Dat vraagt om die continue aanpassing. Zo ontwikkelen we in mijnPIDZ, het softwaresysteem, bepaalde koppelingen waardoor een betere match nóg sneller gemaakt kan worden. Die service vinden we belangrijk en soms zouden we die nog meer willen verlenen. Alleen kan dat niet altijd volgens de kaders van de wet- en regelgeving. 

Als daarin iets verandert, passen wij ons aan. Kunnen wij iets extra’s doen? Dan faciliteren we dat. Voor nu is dat vooral afwachten hoe zich dat ontwikkelt. Maar die kwaliteit? Dat blijft ons speerpunt. Zó blijft PIDZ relevant.   

Fijne feestdagen en gelukkig en gezond 2024.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief