Column van Hetty | Fijne feestdagen!

De laatste column van Hetty van 2021. De algemeen directeur blikt terug op het afgelopen jaar. Ook kijkt ze alvast vooruit wat er in 2022 komen gaat en wat jij als zzp’er in de zorg en klant van PIDZ kunt verwachten.

2021 is voorbijgevlogen. Er is afgelopen jaar weer veel gebeurd. Een inkoppertje: corona, natuurlijk. Opnieuw heeft dit virus grote invloed gehad op de zorginstellingen en de zzp’ers. Door de nieuwe maatregelen moeten de zorgorganisaties schikken in het beleid dat soms voor een dilemma heeft gezorgd. Aan de ene kant maakten zij liever geen gebruik van zzp’ers in de zorg vanwege het besmettingsgevaar, aan de kant konden zij niet zonder de zelfstandigen.

De druk op de mensen in loondienst is zienderogen toegenomen tijdens de pandemie, met uitval en ziekte tot gevolg. Extra vervanging was en is nodig. Daarin bieden zzp’ers uitkomst. Een lastig parket waarin de zorginstellingen verkeren.

Wat we bij PIDZ verder hebben gezien, is dat de zzp’ers in de zorg voor het eerst in jaren massaal tijdens het hoogseizoen op vakantie zijn gegaan. Heel logisch en verklaarbaar: ook zij verdienen rust. Normaal gesproken trekken zij juist buiten de vakantieperiode eropuit, omdat vooral in de zomer de opdrachten voor het oprapen liggen vanwege de vakanties van de zorgprofessionals die in loondienst werken.

Corona had wederom invloed op de activiteiten die PIDZ graag organiseert voor zzp’ers en zorginstellingen. Juist in een jubileumjaar – PIDZ bestaat 10 jaar – hadden wij jullie graag gezien, gesproken en misschien wel voor het eerst ontmoet. Leuke activiteiten en festiviteiten horen hierbij. Daar kon helaas een streep doorheen.

Er is ook goed nieuws – gelukkig. In het kader van het tienjarig bestaan heeft PIDZ aan drie goede doelen gedoneerd: HandicapNL, MIND en het Ouderenfonds, actief in de drie grootste sectoren waarin PIDZ werkzaam is: GGZ, VVT en gehandicaptenzorg.

Met zorg verbonden is een prachtig project, omdat ik heb gezien wat het de kinderen en docenten van de PWA-school heeft gebracht: veel geluk en plezier.

Hetty van Dommelen 

Een ander cadeau aan de zorg: de bijdragen aan de Prins Willem-Alexanderschool in Veldhoven. Drie jaar lang heeft PIDZ op alle mogelijke manieren bijgesprongen. We organiseerden spellenmiddagen, snoezelen met dieren, een circus of dans- en muziekworkshop om de horizon van de kinderen te verbreden. Een prachtig project, omdat ik heb gezien wat het de kinderen en docenten van de PWA-school heeft gebracht: veel geluk en plezier.

Ook de PIDZ-medewerkers genoten als zij konden meehelpen tijdens de Sinterklaasviering, bijvoorbeeld. Daar was het ons allemaal om te doen. Aan het einde van dit schooljaar stopt PIDZ hiermee om zich ook op andere projecten te richten, want er is nog zoveel in Nederland dat ook extra aandacht verdient.

Nu 2021 bijna achter ons ligt, wil ik ook alvast vooruitblikken. PIDZ gaat een nieuwe vestiging openen om verdere groei te realiseren – later meer hierover. Belangrijker nog: door de landelijke dekking te vergroten, kunnen de zorgprofessionals en zorginstellingen nog beter worden bediend en krijgen de cliënten en patiënten de zorg die zij verdienen, want de tekorten zijn jammer genoeg nog altijd groot.

Ik wens jullie prettige feestdagen en alle geluk en gezondheid voor 2022 toe. Hopelijk zien we elkaar snel weer.

Hetty van Dommelen

PIDZ wil ook de zzp’er meer in het zonnetje zetten waarbij we focussen op meer persoonlijk contact. Ook vormt het bevorderen van werkgeluk van zorgprofessionals een van de grote doelen in 2022. We werken ook aan geluksmonitor die uiteindelijk bruikbaar zal zijn voor alle zorgprofessionals in Nederland. Uiteraard vergeten we de laatste ontwikkelingen rondom de laatste wet- en regelgeving, zoals de wet DBA, niet.

Natuurlijk heb ik voor iedereen nog een persoonlijke noot: ik wens jullie prettige feestdagen en alle geluk en gezondheid voor 2022 toe. Hopelijk zien we elkaar snel weer.

Hetty

Lees ook een column van Hetty:

Nog een column van Hetty lezen? Bekijk hieronder waarover ze het afgelopen jaar heeft geschreven.

Podcasts over ondernemerschap

Wil jij meer weten over ondernemerschap in de zorg? Luister dan naar PIDZ Praat, de podcast over actuele thema’s over ondernemerschap in de zorg.

 

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.