Column | Zorgbonus

PIDZ - directeur - zorg - zzp - column

Columnist en algemeen directeur Hetty van Dommelen vindt de zorgbonus een goed idee. Maar ze kijkt ook naar de lange termijn en vraagt zichzelf dan hardop af: honoreren we de mensen met vitale beroepen wel voldoende?

Laat ik vooropstellen dat ik het heel goed vind dat een zorgbonus van 1000 euro netto wordt uitgekeerd. Het is een mooi gebaar voor hen die zich in coronatijd het vuur uit de sloffen hebben gelopen en in de frontlinie hebben gestaan. Of je nu werkt in loondienst of als uitzendkracht of zzp’er in de zorg: voor mij hoort iedereen erbij. Maar waarom, bijvoorbeeld, voedingsassistenten of inkopers van materialen niet? Zij zijn ook enorm belangrijk (geweest) in crisistijd.

De beloning laat nog even op zich wachten. Daarom valt het nu al eigenlijk niet uit te leggen dat ambtenaren van ministeries een gemiddelde coronabonus van 1100 euro mogen bijschrijven, terwijl veel zorgprofessionals nog een hele poos moeten wachten. Alsof zij niet serieus worden genomen, dat signaal geef je hiermee af. Ze hadden beter dat bedrag bij de eindjaarsuitkering kunnen uitbetalen aan alle mensen in de zorg die bij een cao horen. Probleem opgelost.

In de afgelopen maanden hadden juist ook verpleegkundigen, begeleiders en misschien ook wel voedingsassistenten in de media een podium mogen krijgen

Dan voorkom je scheve gezichten, want als ik puur naar het bedrag kijk, dan vraag ik mij af: honoreren we mensen in de zorg, bij de politie of in het onderwijs wel voldoende? Wie de vergelijking maakt tussen deze vitale beroepen of het bedrijfsleven ziet een groot verschil.

Zorgprofessionals krijgen onregelmatigheidstoeslag en komen daarom enigszins in de buurt van salarissen uit het bedrijfsleven, maar daarvoor moeten zij zich wel een slag in de rondte werken. In andere sectoren krijg je tweehonderd procent uitbetaald als je een keer in het weekeinde werkt – voor een zorgprofessional in loondienst een verplichting.

Zonder de vitale beroepen hebben wij in Nederland toch echt een gigantisch probleem. Maar het imago van de zorg heeft niet bepaald een boost gekregen in coronatijd. Prachtig dat mensen massaal applaudisseren voor zorgprofessionals. Toch zijn er ook voldoende mensen die zich niet aan de regels houden. De consequenties van dat gedrag komen op de schouders van de zorgprofessionals terecht. Leg dat maar eens uit.

De politie krijgt met Bureau 040, een realityserie over het politiebureau in Eindhoven, een platform. Misschien ook een idee voor de zorgsector?

In de afgelopen maanden hadden juist ook verpleegkundigen, begeleiders en misschien ook wel voedingsassistenten in de media een podium mogen krijgen. Zij konden dan hartstochtelijk vertellen wat voor hen die zorg nou zo mooi maakt. Die heftige beelden dragen daar niet bepaald aan bij. We zagen vooral kommer en kwel en niet de schoonheid van de zorg.

De politie krijgt met Bureau 040, een realityserie over het politiebureau in Eindhoven, een platform. Misschien ook een idee voor de zorgsector? Zo krijgen zorgprofessionals een podium dat ze verdienen en dat kan ook nog eens zorgen voor aanwas voor nieuwe helden van de toekomst. Waar wachten we op?

Hetty

11 november 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.