PIDZ’ers Daniëlle en Edith blijven zichzelf uitdagen om meer werkgeluk te vinden

Bij PIDZ staat in 2022 werkgeluk centraal, maar ook ondernemerschap speelt een rol. Waar halen PIDZ’ers Daniëlle Bergman en Edith Warsodikromo hun werkgeluk uit en wat willen ze met hun onderneming bereiken?

Voor Daniëlle en Edith staat ontwikkeling voorop dit jaar, maar beiden kiezen wel een andere weg. Daniëlle gaat vooral voor zelfontplooiing. ,,Misschien is het ook wel de leeftijd, maar nu je wat ouder wordt (ze is 45, red.) merk je ook dat diepgang belangrijk is in je werk. Vroeger werkte ik veel taakgerichter”, legt ze telefonisch uit.

Ze vervolgt. ,,Soms loop je tegen je eigen grenzen aan en denk je: hoe pak ik deze lastige situatie aan? Ik wil ook een luisterend oor bieden aan de mensen. De ouderen moeten ook hun verhaal kwijt kunnen.”

Dus richt Daniëlle zich dit jaar op ontplooiing op persoonlijk vak door een cursus geweldloze communicatie te willen volgen. Ook staat een aantal e-learnings op het programma, naast de verpleegtechnische handelingen die ze bijhoudt.

“Soms zit je ergens voor een langere periode en krijg je alle ins-and-outs mee. Dan weet ik dat ik er lang genoeg heb gezeten en het tijd wordt voor iets nieuws.”

Daniëlle Bergman, PIDZ’er 

Al moet de verzorgende IG wel eerlijk stellen dat het er soms bij inschiet vanwege haar werk. ,,Ik werk nogal veel. Ik plan een week vooruit omdat het in mijn privéleven een aardige uitdaging is om alles rond te krijgen. Dan komt scholing er vaak niet van.” Het is dus niet uit onwil, bedoelt ze hiermee te zeggen.

Scholing als onderdeel binnen ondernemerschap

Edith kiest ook voor scholing door middel van e-learnings. Zij blokt een aantal dagen in haar agenda om in die tijd te studeren. ,,Zo heb ik onlangs meer dan vijftien modules behandeld in tweeënhalve dag tijd. Dit werkt prima voor mij. Ik ben erg leergierig, altijd al geweest.”

De onderwerpen die ze behandelde waren divers: van wondverzorging tot dementie en van stomazorg tot katheteriseren. ,,En verder houd ik natuurlijk mijn verpleegtechnische handelingen bij”, benadrukt de 55-jarige verzorgende IG. ,,Ik blijf graag up-to-date.”

Blijven uitdagen voor meer werkgeluk

Edith wil zichzelf blijven uitdagen door regelmatig van opdrachtgever te wisselen en zo te blijven zoeken naar meer werkgeluk. ,,Ik wil niet stilstaan bij één opdrachtgever, dan word je misschien wel gezien als vaste werknemer. Ik haal de uitdaging juist uit telkens nieuwe locaties bezoeken, elke keer andere cliënten zien met hun ziektebeelden en zorgbehoeftes. Dát vind ik uitdagend.”

Zo kijkt Daniëlle er ook naar. ,,Soms zit je ergens voor een langere periode en krijg je alle ins-and-outs mee. Dan weet ik dat ik er lang genoeg heb gezeten en het tijd wordt voor iets nieuws.”

Nog niet lang zzp’er in de zorg

Beiden zijn nog niet zo heel lang zzp’er in de zorg. De één staat sinds een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, de ander is nu bijna twee jaar werkzaam als zelfstandige zorgprofessional. De gedurfde stap te zetten, heeft het werkgeluk aanzienlijk vergroot. ,,Als ik mensen hoor klagen over bepaalde dingen, dan weet ik ook alweer waarom ik zzp’er ben geworden”, stelt Edith. ,,Nu ben ik baas over mijn eigen agenda en werk ik zoals ik dat prettig vind.”

“Mijn werk is sinds ik zzp’er ben wel een stuk leuker geworden.”

Daniëlle Bergman, PIDZ’er

Dat beaamt Daniëlle. ,,Het leuke aan mijn werk is dat ik op veel verschillende plekken kom. Je ziet verschillende culturen en systemen binnen zorginstellingen, leert hoe teams samenwerken. Echt interessant”, vertelt Daniëlle, die zestien jaar in loondienst werkte. Daarnaast was ze ook melkveehouder, waarvan zes jaar voltijds.

Wonen op een camping

Daniëlle vindt haar werk een stuk leuker als zzp'er in de zorg

De Twentse keerde terug in de zorg, nadat ze ging scheiden. Daniëlle begon ‘letterlijk op nul’ en woonde tijdelijk op een camping. Na kennismaking met een PIDZ’er werd ze zo enthousiast dat ze besloot voor zichzelf te beginnen.

,,Ik ben mijzelf nu aan het herontdekken, kom uit een periode waar voor mij werd gedacht. Nu doe ik het helemaal zelf”, vertelt Daniëlle, die graag op een manier werkt die bij haar past, uiteraard binnen de kaders van de opdrachtgever.

Eigen werkwijze

Als ze de bewoners een fijne en leuke dag kan bezorgen, straalt ze. ,,Van een mevrouw kreeg ik regelmatig complimenten over mijn haar. Toen heb ik de keer erna mijn krulspelden meegenomen om het haar van deze mevrouw te doen. We hebben samen wat gedronken. Het vaste personeel vond dat ik haar niet te veel moest verwennen omdat dit misschien de nieuwe standaard zou worden. Ik voelde dat ik dit moest doen, want ik wil denken in mogelijkheden.”

“Heerlijk dat je niet meer naar de werkoverleggen moet of veel administratie bij moet houden. Ik kan mij nu volledig op de mensen richten. Dat vind ik het allermooist.”

Edith Warsodikromo, PIDZ’er

Ook Edith, sinds haar 21ste als verzorgende IG werkzaam in de zorg, houdt graag een eigen werkwijze erop na. ,,Laat mij maar lekker met de cliënten en bewoners aan de gang gaan”, benadrukt ze. ,,Heerlijk dat je niet meer naar de werkoverleggen moet of veel administratie bij moet houden. Ik kan mij nu volledig op de mensen richten. Dat vind ik het allermooist.” Het zzp-schap vergroot haar werkgeluk.

Ze schetst een aantal voorbeelden. ,,Als iemand niet wil douchen op de dag dat er normaal gesproken gedoucht wordt, dan denk ik: wie ben ik dan om deze persoon daartoe te dwingen? Daarnaast ben ik ook altijd vóór zelfredzaamheid. Als mensen veel dingen nog zelf kunnen doen, zal ik dit altijd toejuichen hoewel daar soms anders over wordt gedacht. Ik zal altijd handelen in het belang van de cliënt.

Toch merkt Daniëlle wel dat ze soms collega’s met wie ze een klik heeft mist om eens een praatje mee te maken of haar hart te luchten. ,,Dan moet je soms een pokerface opzetten en doorgaan. Maar mijn werk is sinds ik zzp’er ben wel een stuk leuker geworden.”

Daniëlle Bergman vindt werkgeluk in het zoeken naar uitdaging

Besluiter hier onze podcasts over ondernemerschap in de zorg of over werkgeluk:

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.