De beroepen van PIDZ’er Anasuya: diversiteit en raakvlakken ineen

Anasuya Koopmans (67) houdt van diversiteit. Toch, zegt de PIDZ’er, heeft haar werk als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), verpleegkundige en verslaggeefster voor de lokale omroep GL8 wel degelijk raakvlakken.

 

Waar kruisen deze beroepen elkaar?

,,Bij de mens, want die staat centraal. Je bent met mensen bezig op vlakken waar het er voor hen toe doet. In de thuiszorg om te helpen, bij het altaar om het bruidspaar te trouwen of het doen van verslag of bij het maken van een documentaire.”

 

Hoe kom jij als BABS bij de gemeente Nijmegen terecht?

,,Door mijn tweede huwelijk. Als je de eerste keer trouwt, word je zo geleefd. Je doet wat denkt dat hoort. Niet per se wat jij belangrijk vindt op je trouwdag. Dus toen ik dertien jaar geleden hertrouwde, heb ik met mijn man besloten om het helemaal in te richten zoals wij dat willen. Dat was zo’n bijzondere ervaring en heeft diepe indruk gemaakt. Toen dacht ik: ik ga de gemeente een sollicitatiebrief schrijven. Nu voltrek ik gemiddeld twee huwelijken per week, op mijn manier.”

Wat is jouw manier?
,,Luchtigheid en diepgang met een kwinkslag van humor en ernst. Elkaar het ‘ja-woord’ geven, is een heel intiem moment. Zo wil ik ook dat het bruidspaar dat beleeft. Ik wil het doen op een manier die diep binnen komt bij het bruidspaar en voor mij waarachtig is. Door alle reizen die ik heb mogen maken, kan ik dat overbrengen.”

Maak hieronder kennis met trouwambtenaar Anasuya Koopmans:

Van een beetje avontuur houd je wel?

,,Zeker! Hop die rugzak op en gaan. Ik ben wekenlang in een dorpje verbleven in het Himalayagebergte, met de mensen daar hun rituelen mogen ervaren en heb daar ook samen vreselijke honger geleden door de barre weersomstandigheden. Maar ik heb ook diep in de jungle de rituelen van een indianenstam mogen meemaken of in de koningskamer van de piramide van Gizeh een nacht doorgebracht. Heerlijk, zo terug naar de basis. Maar die periode ligt nu achter mij.”

Waarom?
,,Ik vind het heerlijk om thuis te zijn bij mijn kinderen en kleinkinderen, om te genieten van de omgeving waar ik woon. Mijn zorghart heeft mij vijftien jaar geleden aangespoord weer terug het werkveld in te gaan. Daar krijg ik simpel gezegd gewoon een ‘warm’ hart van. Net als in mijn reisjaren kom je in een intieme wereld terecht. Nu van de cliënt.”

 

Aan stoppen denk ik nog lang niet ondanks dat ik begin februari voor het eerst AOW heb gekregen
Anasuya Koopmans

 

Dan werk je ook nog voor de lokale omroep GL8?
,,Dat klopt. Een heel nieuw avontuur voor mij, omdat ik daar totaal niet voor heb geleerd. Daarvoor ben ik benaderd tijdens mijn boekpresentatie van Op pad met de goden. Ze vonden dat ik nogal welbespraakt was en zagen een presentatrice in mij. Die uitdaging ben ik aangegaan. Van verslaggeving voor de radio over medische onderwerpen tot een poeziëvoorstelling of het maken van een documentaire. Overal zit een verhaal in.”

En nu? Nog jaren door met werken?
,,Zolang ik het fysiek aan kan wel. Werken in de thuiszorg is echt zwaar. Daarom doe ik drie à vier keer per week oefeningen om mijn lichaam sterker te houden. Aan stoppen denk ik nog lang niet ondanks dat ik begin februari voor het eerst AOW heb gekregen. Zo grappig! Misschien dat ik ooit naar het buitenland ga om daar zorg te verlenen. Dat reizen blijft er toch in, hè?”

 

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Lucia van Dijk | PIDZ
Lucia van Dijk | PIDZ
Lucia is de digitale expert van de organisatie. Ze zorgt ervoor dat PIDZ online goed vindbaar en zichtbaar is. Een fijn te gebruiken website met snel te vinden informatie is daarbij cruciaal. Door haar analyses weet ze wat er speelt bij zorginstellingen en zorgprofessionals en helpt ze mee om prikkelende content te maken die hen verder helpt in het ondernemerschap.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief