De bijzondere band tussen PIDZ’er Kim en haar pgb-kindje

Tijdens haar stage bij Kentalis krijgt Kim Dings vijf jaar geleden een aanbod om pgb-begeleider te worden. Een collega van een andere behandelgroep zoekt iemand die haar dochtertje met het syndroom van Rett, een ontwikkelingsstoornis van het zenuwstelsel, wil begeleiden. Zonder twijfel gaat ze de uitdaging aan. Tussen Senna en Kim ontstaat vervolgens een bijzondere band.

Doordat Kim (26) nu als recruiter bij PIDZ werkt, heeft ze het aantal beschikbare uren voor Senna af moeten bouwen. Met veel pijn in het hart. “Als ik Senna een tijdje niet zie, mis ik haar ontzettend. Ik denk regelmatig aan haar over hoe het gaat. Voor mij voelt ze als familie.”

De vijf jaar die Kim Senna begeleidt, zijn voorbij gevlogen. De kennismaking in 2013 met het gezin verloopt soepel. Eerst fungeert ze als een soort oppas voor de dan vijfjarige kleuter – en indirect ook voor haar broertje Maz. Ze spelen samen buiten, maken een wandeling of uitstapjes.

De ouders van Senna zijn altijd in de buurt, maar al snel gaan hun kinderen alleen met Kim op pad. “Het is bijzonder. Senna’s ouders laten mij toe in hun leven. Ik snap dat dit niet heel eenvoudig is, want niemand kiest daar in eerste instantie voor. Maar aan alles merk ik dat ze mijn werk dankbaar vinden.”

Hoe zich dat uit? Met een brede lach: “Senna zegt weleens: ‘Ik jou lief hè.’ Of ze heeft een bepaalde blik in haar ogen die verraadt dat zij zich op haar gemak voelt. We kunnen eigenlijk lezen en schrijven met elkaar. Haar non-verbale communicatie is heel sterk. Dat is typisch voor mensen met het Rett syndroom.”

Vakantie

Senna’s ouders zeggen het niet altijd, maar ook zij laten merken de begeleiding van Kim ontzettend te waarderen. “Na onze vakantie namen we huilend afscheid van elkaar.” Twee keer zijn Kim en haar vriend Steven – werkzaam als adviseur in de bouw – met het gezin op vakantie gegaan, in Frankrijk en Spanje.

Door alle verhalen van zijn vriendin is Steven benieuwd naar het meisje dat Kim begeleidt. Ze maken uitstapjes naar het pretpark, gaan ze naar het zwembad of blijft Senna samen met broertje Maz logeren. Langzaamaan groeit ook de band tussen hem en het gezin. “Soms vragen ze weleens waar Steven is. Hij hoort er ook echt bij”, zegt Kim.

De dagen dat zij Senna begeleidt, zijn intensief. En de vakanties al helemaal, stelt de PIDZ’er. “Continue ben je aan het observeren en signaleren. Ik probeer Senna altijd een stap voor te zijn om te kijken wat ze nodig heeft. Zij kan dat zelf niet altijd aangeven en verwoorden.”

Maar het is niet alleen het gezin ontzorgen. Kim en Steven krijgen ook ruimte om hun eigen plan te trekken. “Het voelt ondanks alles echt als vakantie. Alles gebeurt in goed overleg. En Steven zelf vindt het ook leuk om met de kids op pad te gaan.”

Soms kan de prepuber (tien jaar) gillen of schreeuwen. “We beginnen te zingen, te dansen, gek te doen. Alles wordt uit de kast getrokken om Senna te kalmeren.” Ook haar broertje doet tegenwoordig mee. “Maz (negen jaar, red.) begrijpt steeds beter dat hij een bijzonder zusje heeft.”

In het hart

En bijzonder dat is Senna, in de goede zin van het woord. “Ik zie haar niet als het meisje met het Rett syndroom, maar gewoon als Senna”, legt Kim uit. “Samen met Steven en ook haar ouders praat ik erover hoe mooi het is dat dit eigenlijk kan.”

Daarbij vloeit weleens een traan, geeft ze toe. “Ik heb Senna in mijn hart gesloten.”

3 augustus 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.