Koffie van PIDZ’er Patrick: met zorg gebrand

De Branderij - zorg - zzp - PIDZ - koffie

Bij de Branderij komen twee passies van Patrick Mulder samen: koffie en cliënten begeleiden. Hij droomt over bakfietsen vol koffiebonen, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bezorgen.

Wie de deur van de bedrijfshal opent, ruikt het meteen: een geur van versie koffiebonen. De Branderij ligt op bedrijventerrein Vechtpark in Hardenberg, Overijssel. Wat het bedrijf zo bijzonder maakt, is dat Patrick drie medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft. Bij de meeste werkgevers kunnen zij niet aarden of het tempo niet aan. Bij de Branderij is het anders: daar mogen de drie cliënten zichzelf zijn, de werkzaamheden zijn aangepast aan hun kwaliteiten.

Ze verpakken de koffiebonen in zakken van 250 gram, 500 gram of één kilo en brengen deze vervolgens naar de klanten. Maar in het assortiment van de Branderij zit eigenlijk alles wat met koffie te maken heeft: thee, suiker, melk(poeder) en cacaopoeder voor koffiemachines.

Ik heb mijn bel-angst overwonnen en kan beter voor mezelf opkomen. Ik durf nu vaker ‘nee’ te zeggen. Hier voel ik mij thuis.

Kristel, werknemer

Lokale leveringen gaan met de bakfiets. Weer of geen weer. Regen, sneeuw of een stralende zon. Ze springen met veel plezier op de fiets. Gaan koffie en zorg eigenlijk wel samen? ,,Zeker. Met mijn koffie ontzorg ik de klant. Het moet aanvoelen als een beleving”, antwoordt Patrick. ,,Daarnaast begeleid ik binnen de muren de cliënten, mijn werknemers.”

Zo ook Kristel (23) die vanwege haar lichamelijke beperking kwetsbaar is. Ze is vier dagen in de week voor 16 uur bij de Branderij, een erkend werk- en leerbedrijf. ,,We stellen doelen die zij op hun eigen tempo mogen halen”, legt de 53-jarige Patrick uit.

Kristel heeft sinds haar komst bij de Branderij, zo’n drieënhalf jaar geleden, flinke stappen gemaakt. ,,Ik heb mijn bel-angst overwonnen en kan beter voor mezelf opkomen. Ik durf nu vaker ‘nee’ te zeggen. Hier voel ik mij thuis.” Met veel plezier komt zij iedere dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag voor vier uurtjes naar het bedrijventerrein in Hardenberg.

Bekijk hieronder de video over De Branderij:

Passie voor koffie

Maar hoe komt een zorgprofessional met meer dan dertig jaar ervaring in de koffiebranche terecht? ,,De passie voor koffie heeft er altijd al ingezeten. Door een reorganisatie bij mijn vorige werkgever, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, was er als teamleider geen plek meer”. Het idee van een koffiebranderij had Patrick al eens geopperd, maar zijn vorige werkgever had toen niet de financiële mogelijkheden.

Als voor mijn werknemers geen plek was geweest, dan was ik dit avontuur niet begonnen.

Patrick Mulder

Het verlies van zijn baan gaf Patrick nieuwe kansen. Vanaf dat moment bedacht Patrick om het heft in eigen hand te nemen. Zo is hij de Branderij begonnen. De bonen komen uit Mexico, Guatemala of Honduras en worden gebrand in Sevilla. Uiteindelijk wil hij de bonen zelf gaan branden. Het liefst dit jaar nog. ,,Ik wil zo dicht mogelijk op het proces zitten, alles in eigen hand houden. Het mooiste zou zijn als ik een vaste boer heb met wie ik een goed contact onderhoud die mij de bonen levert.” Zo ver is het nog niet. Maar het gaat goed met de Branderij. Een vierde werknemer krijgt binnenkort een contract, misschien wel een vijfde.

Patrick straalt. Hij geniet. ,,Als voor mijn werknemers geen plek was geweest, dan was ik dit avontuur niet begonnen.” De passie voor koffie is door de Branderij versterkt. Zijn vrouw werkt twee dagen per week mee in het bedrijf om de administratie te doen. ,,Soms vragen mijn dochters: ‘Gaat het alweer over koffie?’”

Ja, Patrick droomt over bakfietsen vol koffiebonen. Kristel is net terug van haar bezorging. Helemaal doorweekt door de flinke regenbui. De bril is beslagen. Maar ze straalt. ,,Even afdrogen hoor”, zegt Kristel. ,,Lust je nog een kopje koffie?” Zelf hoeft ze niet, hoewel ze wel koffiedrinkt. ,,Heb ik geleerd van Patrick, want voor mijn komst naar de Branderij dronk ik het nooit.”

Koffie - De Branderij - PIDZ - zorg - zzp

15 oktober 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.