PIDZ bestaat inmiddels tien jaar. Als een bedrijf een aantal jaar bestaat dan is het goed om af en toe terug te gaan naar het oorspronkelijke idee en jezelf de vraag te stellen: waarom zijn we ooit überhaupt begonnen? De missie: gelukkige zorgprofessionals in Nederland.
Oprichters Ron Simmer en Wichard Fassbender (Fass) gebruikten hun eigen ervaringen als zzp’ers in de zorg. Zij merkten dat mensen nummers werden. En deze nummers werden getallen. In hun ogen moest de zorg juist om mensen draaien. En daarom zijn zij destijds PIDZ begonnen. Ze wilden de zorg veranderen en betaalbaar houden. Bovendien is de missie om de mensen die erin werkzaam zijn verbonden te houden. Hun grote doel: 1 miljoen mensen blij te maken in de zorg, in 2025.
Het ondernemerschap in de zorg biedt hiervoor een oplossing. Ron en Fass vonden en vinden dat je als zelfstandige de vrijheid moet hebben om zelf te bepalen wanneer en waar je werkt, en ook wat jouw uurtarief is. Daarbij belooft PIDZ de zorgprofessionals een werkplek die bij ze past, bij wie ze zijn en wat ze ambiëren. Een plek waar ze oprecht gelukkig zijn.
“Als ondernemer is het belangrijk altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen; je kunt niet voor eeuwig putten uit eerder opgedane kennis.”
Hetty van Dommelen
Maar goed ondernemerschap vraagt meer dan dat. Denk aan kwaliteit of de ontwikkeling als mens én ondernemer. Het doet mij daarom goed om te zien dat een groot deel van de ondernemers bereid is om mee te bewegen met de markt. Dit blijkt uit een van onze polls op LinkedIn waarin de vraag is gesteld of jij je zou laten om- of bijscholen als dit meer opdrachten oplevert en beter past bij de markt. Als ondernemer is het belangrijk altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen; je kunt niet voor eeuwig putten uit eerder opgedane kennis, in welk dienstverband je ook werkt.
Als PIDZ blijven we nastreven waar het ooit oorspronkelijk mee is begonnen. Het grote doel is aangescherpt: PIDZ streeft naar de gelukkigste zorgprofessional, in 2030. Hierin staat werkgeluk centraal. Dit gaat verder dan medewerkerstevredenheid. Wat bepaalt dit nu eigenlijk en wat houdt dit voor jou in?
“Cliënten, patiënten en bewoners zullen nóg meer genieten van iemand die met een grote glimlach naar zijn werk gaat. De zorgverlener begint daar weer van te glunderen.”
Hetty van Dommelen
Samen met een geluksprofessor gaat PIDZ dit onderzoeken, uiteenzetten en uiteindelijk omzetten in een geluksmonitor. Hiermee kun je exact meten hoe gelukkig de zorgprofessionals zijn en deze gebruiken om het geluk te vergroten. Dit willen we jaarlijks blijven doen, zodat we kunnen zien hoe het staat met het geluk van de zorgprofessional.
PIDZ wil zich dus meer richten op de gelukkige zorgprofessional, want de cliënten, patiënten en bewoners zullen nóg meer genieten van iemand die met een grote glimlach naar zijn werk gaat. De zorgverlener begint daar weer van te glunderen, en met meer werkgeluk zal de uitstroom lager zijn.
Beluister hieronder de podcast met zzp’er Rick Jansen over werkgeluk
Meer columns van Hetty