De Wet DBA: wat kunnen zorginstellingen doen?

De wet DBA stelt bepaalde eisen om te voorkomen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid of gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wat kun jij vanuit de zorginstelling doen om aan de eisen van de wet DBA te doen? In dit artikel geeft PIDZ tips over de flexibele schil, oud-personeel, ondernemerschap bij zzp’ers, gezagsverhouding, de overeenkomst met zzp’er en terminologie.

Zorg voor een flexibele schil die groot genoeg is zodat je kunt afwisselen

Wanneer een zzp’er met regelmaat opdrachten aanneemt, kan dit een reden zijn voor de Belastingdienst om de arbeidsrelatie verder te onderzoeken. Dit signaal kan duiden op schijnzelfstandigheid. Wanneer je als zorginstelling over een ruime flexibele schil met voldoende zzp’ers beschikt, kun je afwisselen. Op deze manier voorkom je de schijn van een verkapt dienstverband, doordat niet iedere keer dezelfde zzp’er op de werkvloer rondloopt.

Huur geen oud-personeel in als zzp’er

Een zogeheten draaideurconstructie. Als een medewerker in loondienst ontslag neemt en direct als zzp’er bij dezelfde organisatie aan het werk gaat, kan bij de Belastingdienst een belletje gaan rinkelen. Dit kan een teken zijn om de arbeidsrelatie onder de loep te nemen. Wil je toch oud-personeel als zzp’er inzetten voor een opdracht? Wacht minimaal zes maanden tot je diegene inhuurt.

Geef zzp’ers de ruimte voor hun ondernemerschap

Zzp’ers zijn zelfstandigen en daarmee verantwoordelijk voor hun eigen onderneming en het gedrag op de werkvloer. Vraag ze bijvoorbeeld niet om dezelfde kleding te dragen als medewerkers in loondienst, maar laat ze hun eigen bedrijfskleding dragen. En verzoek ze hun eigen beschermingsmaterialen en medische toebehoren mee te nemen. Ondernemerschap geldt al jaren als sleutelwoord en dit is een belangrijk onderdeel hierin.

Blijf weg van elke vorm van gezagsverhouding

Je schakelt een zzp’er om een specifieke reden in, bijvoorbeeld omdat die een bepaalde kennis of ervaring met zich meebrengt. Maak dit ook duidelijk in de opdrachtomschrijving en let erop dat dit op de werkvloer ook wordt uitgevoerd. Het is dus niet de bedoeling dat een leidinggevende binnen het team van zorgprofessionals een loondienst een zzp’er aan- en bijstuurt op de werkvloer. Een zzp’er is geen onderdeel van het vaste team. Dit betekent volgens de criteria van de Belastingdienst dat hij of zij niet mag aansluiten bij teamoverleggen, teambuilding of informele teamuitjes. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken.

Sluit de overeenkomst direct af met de zzp’er

Wanneer je een derde partij inschakelt om een match te maken tussen jou als zorginstelling en de zzp’er, zorg er dan voor dat de overeenkomst direct afgesloten wordt tussen de zorginstelling en de zzp’er. Net zoals het geval is in de Overeenkomst van Opdracht bij PIDZ. Zzp’ers dienen meerdere opdrachtgevers te hebben. Hier is geen sprake van als een derde partij de opdrachtgever is.

Denk aan de terminologie

Naast de overeenkomst van opdracht met de zzp’er geldt de relatie op de werkvloer ook als ijkpunt bij de beoordeling van de arbeidsrelatie door de Belastingdienst. Dit moet ondernemerschap uitstralen. Praat daarom bijvoorbeeld over opdrachten en uurtarieven, niet over diensten draaien en salaris.

Meer weten

Wil je meer lezen over de achtergrond van de wetgeving en de huidige stand van zaken rond de wet DBA en de webmodule? Download dan onze whitepaper. Natuurlijk kun je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen via vragenoverdba@pidz.nl.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.