Dementie: een groeiend probleem

Over twintig jaar bedraagt het aantal mensen dat lijdt aan dementie ruim een half miljoen, is de verwachting, en dat is een verdubbeling. Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum, stelt dat de zorgkosten de pan zullen uitrijzen.

“In de toekomst zal de behandeling van dementie duurder worden, dan de aanpak van kanker ooit is geweest”, zegt hij op website Mijngezondheidsgids. “Dat komt door directe kosten, zoals opname in een verpleeghuis en de zorg die daarbij komt kijken.” Ook de indirecte kosten, zegt Scheltens, zullen toenemen omdat het aantal mantelzorgers stijgt. “Zij moeten voor de mensen met dementie zorgen. Door die zorgdruk houden zij minder tijd over voor zichzelf en om te werken. Dat is van invloed op hun welzijn en de economie.”

Zorginstellingen onderschrijven dit probleem ook. Mariette van der Ven, manager bij Valkenhof, en teammanager Edwin Lichteveld van RSZK geven antwoord op drie vragen.

Hoe kijken jullie naar dit probleem?

Lichteveld: “Het wordt niet alleen in de toekomst een probleem, dat is het al. Als je de kranten erop naslaat, weet je dat de thuiszorg met 6 procent is gestegen. De mensen blijven steeds langer in hun vertrouwde omgeving wonen waardoor de zorg complexer wordt en de patiënten verder in een fase van dementie bij ons terechtkomen. Het is niet alleen maar ouderdomsdementie tegenwoordig, maar een verzamelnaam. Korsakov, Parkinson of Huntingon vallen hier ook onder. De aandoening is meer divers dan voorheen. We hebben onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat het aantal zorgbehoevenden in de Kempen in 2025 stijgt met 25 procent.”

Van de Ven (Valkenhof): “Ook wij zien dat dementie een steeds groter probleem gaat worden en dat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Dat kan best door alle ontwikkelde domotica en is ook nog eens goedkoper. Ik zie het niet als een probleem dat de mensen die aan dementie lijden met steeds complexere zorgvraag binnenkomen.”

Hoe spelen jullie hier op in?

Lichteveld (RSZK): “Wij hebben de thuisondersteuner in het leven geroepen die naast de huishoudelijke taken ook andere dingen kan oppakken ter ondersteuning van de mantelzorgers, zoals boodschappen doen of agendabeheer. Zij krijgen daarvoor een training aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat mensen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Daarnaast zijn diverse locaties uitgebreid om zo het groeiende aantal zorgbehoevenden goed te kunnen ondervangen.”

Van de Ven (Valkenhof): “Alle verzorgingshuisafdelingen zijn omgebouwd naar verpleeghuisafdelingen. We leggen tegenwoordig de nadruk op welzijn. In de ochtenden en avonden maken we tijd vrij voor ADL. We willen de bewoners graag een fijne dag en nuttige dagbesteding bezorgen.”

Zien jullie ook dat mensen met dementie steeds jonger zijn?

Lichteveld (RSKZ): “Absoluut. Dat komt omdat dementie natuurlijk een verzamelnaam is voor diverse aandoeningen. De jongste die aan dementie lijdt op een van onze afdelingen is pas 58 jaar jong. Zijn leeftijd ligt ver onder het gemiddelde van 80. Dat is wel triest om te zien.”

Van de Ven (Valkenhof): “De gemiddelde leeftijd ligt dik boven de tachtig. Maar we hebben binnen Valkenhof een speciale afdeling voor relatief jonge mensen die lijden aan dementie. De familie kiest er vaak bewust voor die man of vrouw daar te plaatsen, omdat zij dan met generatiegenoten kunnen blijven omgaan. En vaak staat deze groep in de bloei van zijn leven. Deze mensen zijn fysiek nog tot veel in staat en daar willen we graag op inspelen met de juiste zorg en begeleiding.”

13 juli 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.