Diede de Munnik: een wonderbaarlijk herstel

De jongste telg van de familie De Munnik raakt twee en een half jaar geleden betrokken bij een zwaar auto-ongeluk waaraan hij hersenletsel overhoudt. Platgespoten door de medicatie ziet de toekomst van Diede (20) er niet bepaald rooskleurig uit. Maar met de juiste begeleiding, een eigen appartementje aan huis en veel liefde van het gezin krabbelt hij uit het dal. Een wonder?

Een onveilig gevoel

De tijdsspanne van het ongeluk tot aan de thuiskomst van Diede was volgens moeder Marjella en vader Joep een hectische periode. Hun destijds achttienjarige zon belandt in coma op de intensive care. Het kan alle kanten opgaan. Gelukkig ontwaakt Diede.

Niet lang daarna begint hij met zijn revalidatie in Tilburg. Veertien weken lang rijden Marjella en Joep dagelijks op en neer naar Tilburg vanuit hun woonplaats De Meern.  Een erg voorspoedig herstel is het niet. Hun zoon vertoont afweer in zijn gedrag.

“Diede voelde zich ongemakkelijk”, zegt Joep. “Hij snapte niet wat er allemaal gebeurde. Verzorgend en verplegend personeel kwam te pas en te onpas binnen. Er was ook geen eenduidigheid in de aanpak en benaderingswijze.” Tijdens Diede behandeluren wordt vanwege zijn gedrag specialistische bewaking ingeschakeld. “Dat werkt natuurlijk alleen maar averechts”, stellen zijn ouders.

Van de regen in de drup

Na de maximale revalidatietermijn van veertien weken verhuist Diede naar een GGZ-instelling. Daar zal de medicatie worden afgebouwd en de gedragsproblematieken die hij vertoont, worden verholpen. “Helaas belandden we van de regen in de drup”, zeggen Joep en Marjella. Daardoor is het emotioneel een zware periode.

Het heft in eigen handen

Voor Joep en Marjella is op een gegeven moment de maat vol. “Als ouders sta je helemaal niet zo sterk als je denkt”, beweert Joep, die samen met zijn vrouw anderhalve week meeloopt op de afdeling waar hun zoon verblijft. Al snel komen ze erachter dat de medicatie helemaal niet wordt afgebouwd en Diede niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. “Hij ging niet naar buiten en ondanks dat hij vier keer per dag door een team van vier à vijf man werd verschoond, douchte hij elf maanden niet. Onvoorstelbaar”, zegt Joep.

Die anderhalve week komen Joep en Marjella erachter dat de verzorging prima te doen is met twee man, mits dit met voldoende aandacht en respect gebeurt. Ze besluiten het heft in eigen handen te nemen.

Aandacht en respect

Het is oktober 2015 als Diede eindelijk thuiskomt. Aandacht en respect in de verzorging van Diede staan sindsdien op de eerste plaats.  Zijn ouders benaderen Ellen Spelt, franchisenemer van PIDZ Utrecht. Zij zoekt gericht naar zzp’ers die Diede kunnen verzorgen én begeleiden, zoals PIDZ’er Jacco (op de foto). Diede voelt zich door de PIDZ’ers voor het eerst weer veilig.

Als het gezin De Munnik in augustus 2016 een ruimere woning betrekt, krijgt Diede zijn eigen appartement aan huis. Dat heeft een positieve uitwerking op zijn herstel. Diede kreeg dagelijks zeven diverse medicijnen. De dagelijkse medicatie die zijn revalidatie op een negatieve manier beïnvloedde, bouwt hij af tot nul. Diede bloeit helemaal op.

Diede komt terug naar huis. En daar zien de drie andere kinderen van Joep en Marjella best tegenop. Joep: “De verzorgers en begeleiders komen via de voordeur. Een eigen plekje is er niet meer. We snappen de reactie van de kinderen wel.” Uiteindelijk zorgt de thuiskomst van de jongste dat de band hechter wordt binnen het gezin De Munnik. De twee broers en zus van Diede staan voor hem klaar wanneer de PIDZ’ers niet aanwezig zijn.

Sleutel tot herstel

“Het is waanzinnig”, zegt Marjella. “In het begin kon hij enkel op bed liggen. Nu fietst hij op een duofiets en gaat zelf naar de wc.” Diede krijgt nog wel iedere ochtend en avond drie uur begeleiding en verzorging, maar verpleging is gelukkig niet meer nodig. De rest vangt het gezin zelf op. “Het leek een uitzichtloze situatie en vroeg veel van ons gezin. Maar het gaat nu heel goed. De sleutel tot herstel is een positieve benaderingswijze en persoonlijk contact.”

10 mei 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.