Dier en natuur voor meer geluk

Aanvankelijk wil Petra Knuit een zorgboerderij beginnen, maar de Duitse gemeente Übach-Palenberg waaronder haar woonplaats Scherpenseel valt, werkt haar tegen. Daarop start ze, naast haar werk als zzp’er in de zorg via PIDZ, een coachingpraktijk waarin dieren en natuur een grote rol spelen.

Vierduizend vierkante meter grond, vijf paarden, twee Nieuw-Zeelandse varkentjes, een poes en twee honden. Hierover beschikt Petra op haar boerderij in Scherpenseel, vlak over de Nederland-Duitse grens bij Landgraaf.

Wanneer zij de voordeur opendoet, verwelkomen de twee varkentjes de gasten direct. Het zijn echt allemansvrienden, zegt Petra (48). ,,Ze nemen veel druk voor de cliënten weg, omdat ze aaibaar en puur zijn. Maar eigenlijk gebruik ik Beerke en Zwientje niet voor mijn sessies. Het zijn mijn huisdieren.”

“Het paard dat een cliënt kiest, zegt iets over hem of haar, zoals de karaktertrekken die iemand heeft of het thema waarmee diegene worstelt.

Petra Knuit

De paarden daarentegen, die in de wei alle ruimte hebben om te grazen, zijn enorm belangrijk voor de coaching. Cliënten die bij haar langskomen, kampen voornamelijk met psychische problemen (burn-out, depressie) of gedragsproblematieken (ADHD, autisme). ,,Mensen zijn richting dieren veel opener, omdat ze nooit zullen oordelen of liegen.”

Hoe gebruikt Petra de dieren tijdens haar coaching? ,,Niet iedereen is ervan gediend om heel dicht in de buurt van de paarden te komen. Toch zijn er bepaalde oefeningen waar ik informatie uit kan halen. Het paard dat een cliënt kiest, zegt iets over hem of haar, zoals de karaktertrekken die iemand heeft of het thema waarmee iemand worstelt. Dan heb je het dier nog niet eens aangeraakt.”

Signalen

Paarden geven bepaalde signalen af, bijvoorbeeld gapen of weglopen, die de 46-jarige coach oppikt. Dit koppelt ze terug aan de cliënt om vervolgens te vragen welke betekenis de cliënt daaraan geeft. Maar soms laat Petra de hulpvrager ook knuffelen met een paard. ,,Daardoor maak je het gelukshormoon oxytocine aan.”

Uiteindelijk is het doel van Petra iemand meer geluk of zelfcompassie te bieden. Dit probeert zij te bereiken door veel vragen te stellen en handvatten aan te reiken. ,,Ik kauw niks voor, geef enkel een duwtje in de goede richting om tot het antwoord te komen. Stapje voor stapje komen we steeds dichter bij de achterliggende gedachte.”

Wandelingen

Niet alleen dieren, ook de natuur vormt een belangrijke factor in haar coaching. Wanneer de weergoden goedgezind zijn, trekt Petra met de cliënt het bos in voor een wandeling van anderhalf uur. Niet alleen praten, ook mindfullness of genieten van het uitzicht helpt de cliënt om zich open te stellen. ,,Je hoeft elkaar niet continu recht in de ogen aan te kijken. Dat vinden mensen doorgaans erg ongemakkelijk waardoor ze wat geslotener blijven. Nu vertellen ze juist wel hun verhaal.”

Petra’s mooiste voorbeeld? Een vrouw met een depressie en burn-out die door antidepressiva veertig kilo aankwam. Na zeven intensieve sessies is zij nu weer op de weg terug. ,,Ze stuurde een berichtje dat ze ontzettend trots is op zichzelf en in één week drie kilo is afgevallen. Nou, daar word ik ontzettend gelukkig van en haal ik veel voldoening uit.”

Niets te gek

Voor Petra is alles bespreekbaar. Ze neemt veel mee uit haar eigen ervaringen en oordeelt nooit. ,,Ik sta voor de mensen dichtbij, waardoor zij zich vertrouwd voelen en hun verhaal doen”, weet de paardencoach.

Hoeveel sessies bij haar nodig zijn om het uiteindelijke doel te bereiken? ,,Dat hangt ervan af. Kom je één keer dan haal ik daar best veel informatie uit maar kunnen we niet echt de diepte in. Dat kan meestal na drie of vier ontmoetingen. Ik doe vooral waar de cliënt zich het prettigst bij voelt.”

8 september 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.