Voordat wij met het coronavirus te maken kregen, lagen de piek- en dalmomenten in het jaar voor de hand. Zzp’ers in de zorg konden precies uitstippelen wanneer de opdrachten voor het oprapen lagen. Sinds twee jaar is dit anders en – waarschijnlijk – zal ook dit jaar onvoorspelbaar zijn.
In mijn column Stilte voor de storm schreef ik ook al over dit onderwerp: de hoog- en laagconjunctuur voor zzp’ers in de zorg was vorig jaar lastig te voorspellen in tegenstelling tot de periode daarvoor. De reden laat zich raden: corona.
In het pre-coronatijdperk kon je precies invullen wanneer zzp’ers het drukker en rustiger zouden hebben. De eerste twee maanden van het jaar waren voor de zelfstandige zorgprofessionals betrekkelijk rustig. In maart en april liep het aantal opdrachten op om vervolgens een piek te kennen van mei tot en met september.
“Ik weet dat de harten van zorgprofessionals overlopen van liefde voor de cliënt en patiënt.”
Hetty van Dommelen
De zzp’ers gingen vaak buiten het hoogseizoen op vakantie, vanwege de opdrachten in overvloed. Daarna zwakte het iets af om in december weer toe te nemen vanwege de feestdagen. Zo zag het verloop er vorig jaar niet uit; tijdens de zomermaanden gingen ook zij op vakantie, wat logisch is na een jaar met hoge werkdruk, een lockdown en avondklok.
Hoe dit jaar eruit zal zien, vind ik daarom lastig te voorspellen. In de eerste twee maanden van dit jaar heb ik weinig gehoord over een gebrek aan opdrachten, in tegenstelling tot andere jaren. Dat is een goed teken, want rustiger tijden zorgen voor onrust. Zzp’ers zijn afhankelijk van hun opdrachten, als deze niet voor het oprapen liggen brengt dit druk met zich mee.
Met de wetenschap dat er morgen, volgende week of volgende maand opdrachten in overvloed zijn, kunnen zzp’ers makkelijker zelf bepalen waar, wanneer en hoeveel zij werken. Dit bevordert het werkgeluk en zorgt voor en betere werk- en privébalans, want met een beter evenwicht houden zij meer tijd over voor hobby’s, gezin, sporten of zelfontwikkeling.
“Beeld je maar eens in als iemand vraagt of jij extra kunt komen werken vanwege het hoge ziekteverzuim. Dan moet je stevig in je schoenen staan om nee te zeggen, ook al loop je al op je tenen.”
Hetty van Dommelen
Ik weet dat de harten van zorgprofessionals overlopen van liefde voor de cliënt en patiënt. Zij voelen de verantwoordelijkheid om voor een ander te zorgen. Soms letten zij daarom minder goed op zichzelf. Beeld je maar eens in als iemand vraagt of jij extra kunt komen werken vanwege het hoge ziekteverzuim. Dan moet je stevig in je schoenen staan om nee te zeggen, ook al loop je op dat moment al op je tenen.
PIDZ streeft naar steeds gelukkigere zorgprofessionals in Nederland. Waardering is naast het zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe je werkt, ook een belangrijke factor en die waardering wil ik graag uitspreken. Meer gelukkige zorgprofessionals betekent uiteindelijk ook blije cliënten en patiënten en daar heeft iedereen baat bij.
Lees ook andere columns van Hetty over zzp’ers in de zorg:
- Zorgplicht: een goed idee of juist niet?
- Fijne feestdagen!
- Eindelijk weer een Wij-krant
- De gelukkige zorgprofessional
- Ben jij ook een ondernemer?
- De toekomst van de zorg
- Stilte voor de storm
- Het inenten van zorgprofessionals
- De kwaliteit van zzp’ers in de zorg