‘Door continu te verdiepen, word je inhoudelijk beter’

PIDZ en Precision Bijscholingen zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Het scholingsaanbod is zeer divers. Voor elke zorgprofessional zit er iets tussen. Maar waarom is bijscholing zo belangrijk? Linda Rebers (44), sinds anderhalf jaar docente bij Precision Bijscholingen en zelf ziekenhuisverpleegkundige, geeft antwoord.

Waarom is bijscholing belangrijk voor zorgprofessionals?
“De ontwikkeling binnen de zorg gaat hard. Niet alleen ten aanzien van het gebruik van materialen, maar ook van kennis en handelingen. Door jezelf continu te verdiepen in het vak word je inhoudelijk beter. Het is ontzettend belangrijk om altijd up-to-date te zijn om de zorg zo veilig en goed mogelijk uit te voeren.”

Is het voor zzp’ers in de zorg nóg belangrijker om cursussen te volgen?
“Dat denk ik wel. Als zzp’er kom je op veel verschillende plekken. Telkens moet je de opdrachtgever ervan overtuigen dat jij de juiste persoon voor die afdeling bent. Door aan te tonen dat je kennis van zaken hebt en bevoegd en bekwaam bent, heb jij een streepje voor. Dat vergroot de kans op werk, lijkt mij.”

Is het begrijpelijk dat zorgprofessionals zich niet bijscholen?
“Ik begrijp dat het voor een zzp’er lastiger is om zichzelf bij te scholen, omdat op het moment van bijscholing de zzp’er niet ingezet kan worden en wel financieel moet investeren. Dit is tijdrovend en best prijzig. Maar nu ik anderhalf jaar doceer, merk ik de soms grote achterstand in kennis en vaardigheden bij mijn cursisten. Als zzp’er moet je laten zien dat je volledig up-to-date bent. Het geeft mij voldoening in een bedrijf te werken waar we streven naar het onderwijzen van de optimale zorg. Door adequate scholing, gegeven door vakmensen, kan je veel beter optimale zorg verlenen en ben je beter beschermd in geval van een eventuele calamiteit.”

Jullie motto luidt: ‘gewone dingen ongewoon goed doen’. Wat betekent dit?
“Dat komt van Alfred de Jong, oprichter van Precision Bijscholing. Het gaat om heel simpele dingen. Je kunt alleen een glas water geven, maar ook de tijd nemen om een praatje maken. Dat contactmoment, die stap extra willen zetten, daar draait het bij ons om. Door zoiets kleins kun je een hoop ellende voorkomen.”

Maar een goede docent(e) maakt nog geen goede verpleegkundige?
“Helemaal waar. Daarom denk ik ook dat het goed is dat alle 35 docenten van Precision Bijscholingen op de werkvloer staan. Dat is een harde eis van Alfred. Door zelf werkzaam te zijn in de praktijk kun je tijdens het lesgeven voorbeelden gebruiken van je eigen werkvloer. Bij wijze van spreken maak je ’s ochtend iets belangrijks mee in het ziekenhuis, wat je ’s middags tijdens de les kunt delen en uitleggen. Hierdoor kun je heel actuele informatie veel beter overbrengen op de cursist. Het is je collega.”

Leert de cursist jou ook iets?
“Zeker! Als ik hoor hoe zwaar zorgprofessionals het in de thuiszorg te verduren krijgen, dan ben ik ‘verwend’ als ziekenhuisverpleegkundige die alles tot haar beschikking heeft. Ik zie van dichtbij dat dit in de thuissituatie heel anders is. Dit zorgt voor een groot respect naar de cursisten toe. Ik leer ook van heel ervaren cursisten met 40 jaar thuiszorgervaring. We delen elkaars kennis.”

Wil je meer weten over de opleidingen die PIDZ en Precision Bijscholingen aanbieden? Kijk dan op www.pidzacademie.nl.

28 november 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.