Dubbele diensten? Neem je rust

We horen het steeds vaker: zzp’ers in de zorg die twee aaneensluitende opdrachten achter elkaar werken zonder rust te nemen. Zorginstellingen trekken hierover aan de bel, omdat in de praktijk blijkt dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg.

Hoewel de regels van de arbeidstijdenwet niet direct op jou als zzp’er van toepassing zijn, betekent dit niet dat je nergens rekening mee hoeft te houden. Je hebt als zelfstandig zorgprofessional namelijk een grote verantwoordelijkheid naar de cliënten die je verzorgt. Incidenteel een dubbele opdrachten werken kan, maar voorkom dat dit een structureel patroon wordt.

Zorg voor een verantwoorde planning

Het mooie aan zzp’er zijn in de zorg is de vrijheid die je hebt. Jij kiest je opdrachten, bepaalt je werktijden en past deze aan jouw leven aan. Maar, met grote vrijheid komt ook grote verantwoordelijkheid. Zorg daarom altijd voor een verantwoorde planning waarbij de veiligheid van je cliënten vooropstaat.

Te lange werkdagen kunnen leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, wat de kans op fouten verhoogt. En in de zorg, waar je werkt met mensen in kwetsbare situaties, kan dat grote en soms fatale gevolgen hebben. Het is een situatie waar je niet in terecht wilt komen, niet in de laatste plaats omdat je in sommige gevallen niet verzekerd bent en moet opdraaien voor de (financiële) gevolgen.

Regels uit de arbeidstijdenwet

Welke richtlijnen kun je aanhouden voor een gezonde planning? Als je kijkt naar de arbeidstijdenwet, dan mag je maximaal 12 uur per dienst werken, met een maximum van 60 uur per week. Tussen twee opdrachten houd je minimaal 11 uur rust en je mag maximaal 5 dagen achter elkaar werken. Ondanks dat je niet verplicht bent je hieraan te houden is het wel verstandig dit als uitgangpunt te nemen.

Als zzp’er in de zorg wordt er veel van jou verwacht. Wees ondernemend en stel je proactief op. Maar zorg ook goed voor jezelf en zorg dat je fit bent. Want alleen als jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.