Een jaar vol verwondering voor PWA-school

Net als vorig schooljaar, gaat PIDZ met het ‘Met Zorg Verbonden’ initiatief dit jaar weer naar de Prins Willem-Alexanderschool in Veldhoven, waar de leerlingen speciaal onderwijs volgen omdat zij moeilijk kunnen leren en een (meervoudige) beperking hebben. Voor hen was het een bijzonder jaar vol unieke ervaringen met, bijvoorbeeld, een spellenmiddag, een dansworkshop of het snoezelen met dieren. Activiteiten die PIDZ heeft begeleid, omdat we het belangrijk vinden ons belangeloos in te zetten voor anderen. Een terugblik met leerkracht Hanneke van den Bergh (42).

Hoe hebben jullie dit schooljaar ervaren?
,,Als heel leuk en bijzonder. In eerste instantie had ik niet verwacht dat het zó intensief zou zijn, met zoveel activiteiten. Maar dat je met de diverse uitjes alle 75 kinderen van alle niveaus en leeftijden kunt bereiken, dat is iets magisch. Ze zijn in aanraking gekomen met dingen waar je normaal niet aan denkt.”

Kun je een voorbeeld schetsen?
,,Een van de kinderen kan niet zo goed tegen harde geluiden en is heel prikkelgevoelig. Bij het drummen keek ze eerst heel schrikachtig voor zich uit, maar uiteindelijk ging ze helemaal op in de muziek. Of bij het snoezelen met dieren. Sommige kinderen vinden het spannend en eng, maar doen op hun eigen manier mee – al is het alleen al door ernaar te kijken. Dat eenvoudige dingen zoveel teweeg kunnen brengen, is echt heel mooi om te zien.”

Wat heeft het bij de kinderen teweeggebracht?
,,Enorm veel lol. De verbazing en verwondering op hun gezichten was heel groot. Voor sommigen was het zelfs zo overweldigend dat ze geen tijd hadden om het spannend te vinden. Het plezier dat ze uitstraalden, daar hebben wij als leerkrachten enorm van genoten.”

Wat hebben jullie als docenten geleerd?
,,Dat de kinderen toch veel meer kunnen dan wij soms denken. In het begin is het voor ons ook spannend en vragen we onszelf af of het goed gaat. Dat vragen sommige ouders zich logischerwijs ook af. Je treedt toch buiten de vertrouwde muren van de school. Dus moeten we hen even geruststellen. Maar PIDZ heeft het heel goed georganiseerd, het vertrouwen is groot. Dat geeft ons als leerkrachten ook meer rust.”

Dus vaker erop uit?
,,Dat zouden we graag willen. Natuurlijk gaan we wel eens het klaslokaal uit, naar gym of de kinderboerderij. Maar daar heb je geen slangen, stinkdieren of hagedissen. De activiteiten die PIDZ voor ons heeft georganiseerd, hebben onze ogen geopend. Onze blikken zijn verruimd: een andere omgeving doet wonderen. De kinderen kunnen zich op andere manieren ontplooien en doen onvergetelijke ervaringen op die ze voor altijd mee kunnen nemen.”

25 september 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.