Een pleidooi

Van de dikwijls negatieve berichtgeving over zzp’ers in de zorg heeft PIDZ’er Gaby de Jong genoeg. Hij wil het tegendeel bewijzen en laten zien dat de zelfstandige zorgprofessional wel degelijk meerwaarde heeft en voordelen biedt. Gaby klimt in de pen en schrijft dit vurige pleidooi, een ode aan alle zelfstandige zorgprofessionals. 

Natuurlijk, zorgvragers zijn gebaat bij continuïteit van vaste zorgverleners. Niemand zit te wachten op elke dag een ander gezicht, om zich weer voor te stellen en zijn of haar verhaal te doen. Vanuit een ander perspectief bezien: zorgverleners zijn slechts passanten, die soms lang en vaak kort deel uitmaken van het leven van de zorgvrager. Op een gegeven moment zullen de wegen scheiden. Om welke reden dan ook. Daar moeten we ons bewust van zijn.

Sommigen zullen zich niet kunnen vinden in mijn pleidooi waarom zelfstandige zorgprofessionals weldegelijk een bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg. Alles is al wel gezegd en geschreven en toch wil ik het nogmaals benoemen. Zelfstandige zorgprofessionals hebben weinig tot niets te maken met de administratieve rompslomp, waardoor meer tijd over is voor de cliënten en patiënten. Dat geeft hen het plezier terug, merk ik ook zelf. Ooit ben je de zorg ingegaan omdat je graag mensen een fijne dag wilt bezorgen. Niet voor alle verplichte maar belangrijke bijzaken.

Daarnaast vormen eenpitters hun eigen visitekaartje. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit die ze leveren. Dit maakt het eenvoudiger om met de cliënt of patiënt te evalueren en de manier van zorgverlening te bepalen. De lijntjes zijn dus kort en duidelijk!

Dikwijls gaan zelfstandige zorgprofessionals blanco naar de zorgvrager toe. Zij beschikken niet over die (irrelevante) voorkennis. De invaller — zoals een zzp’er weleens wordt gezien — laat een veelal gekleurde mening of oordeel over de cliënten en patiënten thuis.

Bij interne conflicten zullen zij nauwelijks betrokken zijn waardoor de zorgvrager deze groep zorgverleners met open armen ontvangt. Hij of zij wekt vertrouwen en hierdoor bespreekt de zorgvrager mogelijk eerder bepaalde situaties en is de oplossing voor een knelpunt sneller nabij.

Zelfstandige zorgprofessionals werken ook wanneer het hen uitkomt. Dit lijkt luiheid en een non-argument, maar dat is het zeker niet. Integendeel zelfs. Een juiste balans tussen werk en privé is belangrijk, omdat je zelf ook evenwichtiger blijft. Geen negen werkdagen achter elkaar, geen dubbele diensten of onverwachte nachtdiensten. Ook geen zieke collega vervangen – hoewel je dat toch met alle liefde en plezier doet voor de cliënten en patiënten. Het werkt allemaal door in onszelf en daarmee ook in de kwaliteit van zorg.

Regelmatig krijg ik vragen van mensen die overwegen de stap te maken naar zelfstandigheid in de zorgverlening. Dan nodig ik hen soms uit voor een kop koffie en vertel over mijn ervaringen. Ik kan een eerlijke vergelijking maken, vind ik, omdat ik ook voor een zorgorganisatie heb gewerkt. Maar ik kan met volle overtuiging vertellen dat ik, als zelfstandige, het plezier heb hervonden. Dit gun ik natuurlijk iedereen met een groot zorghart.

Uitstekende zorgverleners hebben deze mooie sector al verlaten door diverse redenen. Doodzonde! Als ik met dit pleidooi, de zorgverleners het vak weer kan laten omarmen, dan is mijn missie geslaagd. Ook al ben jij de enige.

2 augustus 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.