Even wat minder zzp’ers bij Parnassia: ‘Dat maakt het soms lastig’ 

De zomer vormt voor zorginstellingen vaak een piekperiode bij de inzet van zzp’ers in de zorg. Ziet ggz-instelling Parnassia dit beeld ook terug in Noord-Holland? Planner Belinda Stelwagen en teamleider Desirée Castricum geven antwoord.

Hoe is de zomerperiode voor jullie verlopen?

Belinda: ,,Er zijn dagen geweest dat we een opdracht niet konden invullen. Eigenlijk waren PIDZ’ers altijd wel beschikbaar, als we het niet intern of via onze eigen flexpool konden oplossen. Dat beeld is voor het eerst deze zomer veranderd.”

Desirée: ,,En in het begin van de coronacrisis waren de rollen juist omgedraaid: de zzp’ers klopten bij ons aan of er toevallig niet nog een opdracht open stond.”

Waar komt dit door, denken jullie?

Belinda Stelwagen van Parnassia

Belinda: ,,Mensen gaan op vakantie en dat valt natuurlijk wel te verklaren na zo’n drukke periode met het coronavirus. Met bepaalde PIDZ’ers hebben wij heel goed contact. Wij benaderen hen persoonlijk en vragen of zij dan via PIDZ beschikbaar zijn. Maar een groot deel heeft vakantie. En dan niet één of twee weken, maar een maand. Dit maakten wij nog niet eerder mee.”

 

Desirée: ,,Voorheen belden we naar PIDZ Alkmaar met ons verzoek en dan lukte het nagenoeg altijd om iemand te vinden. Of als we de opdracht in het systeem zetten, dan was deze een paar tellen later al ingevuld. Maar de tijden zijn veranderd, de magie lijkt voor het eerst in vier jaar tijd voor even uitgewerkt. Er zijn meer zorginstellingen die natuurlijk van zzp’ers gebruikmaken. De concurrentie is groot, de zorgprofessionals zijn toe aan hun verdiende rust en de vijver waaruit je kunt vissen kleiner.”

Hoe proberen jullie het alsnog op te lossen?

Desirée: ,,We kiezen nu meer voor periode-opdrachten, omdat dit voor een zzp’er ook prettiger is. Dit biedt hen ook meer houvast. Sommigen proberen dan toch wat te schuiven in de agenda, waardoor ze toch beschikbaar zijn. Maar het blijft lastig.”

Wat doen jullie als het niet lukt om een opdracht in te vullen?

Desirée Castricum van Parnassia

Desirée: ,,Dan gaan we de zzp’ers met wie wij een goed contact hebben zelf benaderen met de vraag of zij ons via PIDZ uit de brand kunnen helpen. Persoonlijk contact helpt hierbij. Als dit niet lukt, dan zit je toch even met de handen in het haar, want dan moet je het teruggeven aan de afdeling en het avond-, weekend- en nachthoofd die het dan zelf moet oplossen. Dat is het laatste wat je wil.”

 


Hoe belangrijk is een goed contact met zzp’ers?  

Belinda: ,,Inmiddels heb ik veertien jaar ervaring en ik weet dat een goed contact ontzettend waardevol is. Door het persoonlijk te maken, heb je vaak meer voor elkaar over. Dit werkt twee kanten uit.”

Desirée: ,,Heel belangrijk, ook voor de continuïteit. Je wil niet dat er iedere keer een andere zzp’er op de werkvloer staat. Dat is voor de cliënten niet prettig.”

Is dit een tijdelijk of blijvend iets?

Belinda: ,,Ik denk tijdelijk. Dit is een piek en ook meteen een heel heftige, maar het zal relaxter worden.”

Een wereld zonder zzp’ers: denkbaar voor jullie?

Belinda: ,,ik denk dat het alleen maar meer wordt. De werkdruk in de zorg is zo enorm hoog. Mensen zijn jaren geleden wegbezuinigd. Zij zeggen nu: ‘Ik word zzp’er.’”

Desirée: ,,De tekorten zullen blijven en sommigen kiezen bewust voor een leven als zelfstandige. Bij Parnassia blijven we onze flexpool uitbreiden. Desondanks denk ik dat je zzp’ers in de zorg nodig blijft hebben.”

Beluister hieronder de podcast over de wet DBA en inzet van zzp’ers in de zorg:

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.