Franka Hummels schept duidelijkheid over het zzp-bestaan

Franka Hummels schreef in de Volkskrant over de valse romantiek van het zzp-bestaan. Nederland kent inmiddels 1 miljoen zzp’ers. Het gros van het volk weet niet hoe het leven van een zelfstandige eruit ziet. Hummels, freelance journaliste, wil die lans breken met haar betoog.

Ze wil eerst het ideael beeld van een zzp’er uit de wereld helpen: “De idylle van de freelancer die met een laptopje in bed de dag begint, en de rest van de dag in een koffietentje muntthee drinkt. En die met een makkelijk opdrachtje toch honderden euro’s verdient. Zulke freelancers bestaan vast, maar dat geldt ook voor witte tijgers.”

Geen enkele zekerheid

Ze windt zich vooral op over het feit dat opdrachtgevers denken dat jonge freelancers met 12 euro per uur een equivalent krijgen van het minimumloon. “Ze moeten van die 12 euro behalve belastingen namelijk ook ál de bovengenoemde investeringen doen.” Daarmee doelde ze op cursussen, vervoer, licenties en telefoonkosten die de zzp’er zelf dient te betalen. “Bovendien vind ik het geen onredelijk idee als je het feit dat je ze geen enkele zekerheid biedt, meeweegt in hun beloning”, betoogt ze.

Echte ondernemers

Hummels merkt dat met name in de post en thuiszorg horden mensen zijn ontslagen om vervolgens voor minder geld hetzelfde werk te doen. Als zzp’er. De wet DBA wil schijnzelfstandigheid aanpakken. Door deze wet moet iedere zzp’er aantonen dat hij er geen sprake is van een dienstverband bij iedere opdracht.

“Voor echte ondernemers werkt dat niet. Want je raadt het al – de administratie die bij dat aantonen hoort, komt bij de zelfstandigen te liggen. Na heel veel gemor van zzp’ers is de wet gelukkig uitgesteld. Het had veel gescheeld als de ambtenaren die de wet bedachten zich wat meer in het leven van echte zzp’ers hadden verdiept”, schrijft Hummels, die het daarna heeft over freelancers die met slechte deals en rottige voorwaarden genoegen nemen.

Dat komt mede door de flexwet. Die zorgt ervoor dat jonge mensen maar drie tijdelijke contracten kunnen krijgen. Dan gaan ze vervolgens noodgedwongen freelancen. “Er moet brood op de plank én je moet in the picture blijven. Deze mensen zijn vaak goed in hun vak, maar missen de drive en soms ook het talent om het als ondernemer uit te voeren.”

Rekening houden
Hummels zou graag zien dat bij de kabinetsformatie met de zzp’er rekening wordt gehouden. “Ik roep de onderhandelaars op om bij het opstellen van het regeer­akkoord bij (schijn)zelfstandigheid niet alleen te kijken naar die macrocijfers, maar ook gewoon naar het alledaagse ­leven van zzp’ers. Dan kunnen ze voorkomen dat hun plannen het leven van eenpitters juist zwaarder en onzekerder maken.”

Het hele artikel dat zaterdag in de Volkskrant stond, is hier te lezen.

3 mei 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.