FunRun: cliënten Lunet Zorg lopen voor PSV Foundation

Ze vormen inmiddels bekende gezichten in het Philips Stadion: de cliënten die zijn aangesloten bij Wijksteunpunt PSV, de dagbesteding van Lunet Zorg – het Wijksteunpunt zelf bestaat al sinds april 2013. Zij liepen op 31 augustus mee tijdens de FunRun van de PSV Foundation, als afsluiting van hun wekelijkse sportprogramma op dinsdag.

De FunRun is een (hard)loopwedstrijd over 5 kilometer. De deelnemers, niet enkel de cliënten, konden zelf kiezen om het parcours wandelend of hardlopend af te leggen. Dat leidde hen door het voetbalstadion en de stad. De inkomsten gingen naar de PSV Foundation.

Het sportprogramma past precies in het straatje van PIDZ, dat de cliënten en hun begeleiders van een t-shirt voorzag: mensen blij maken en bijdragen aan een goede kwaliteit van zorg en welzijn voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Mede-oprichter Ron Simmer trainde, liep mee en hielp de cliënten – indien nodig – over de finish.

Bewustwording

Nicole Visser (37) is nu zo’n drieënhalf jaar begeleidster bij Wijksteunpunt PSV, dat begin mei van dit jaar een contract bij de voetbalclub tekende. Daarin stond dat de cliënten iedere dinsdagmiddag mochten sporten; PSV droeg haar steentje bij middels een trainer en materialen.

Het doel: bewustwording van een gezondere levensstijl, dus ook meer bewegen. Nicole: “De cliënten hebben een verstandelijke beperking en weten niet altijd goed wat gezond leven inhoudt.” Aan de hand van PowerPointpresentaties werd hen dat duidelijk gemaakt. Stagiaire Lorraine van de Fontys Sporthogeschool zorgde voor een passend sportaanbod.

Laagdrempelig

En dat werpt zijn vruchten af. De cliënten vallen af en merken dat alledaagse dingen, zoals veters strikken, hen gemakkelijker afgaat. “Het zit hem in de simpele dingen, maar ze zien zelf ook dat het effect heeft. En ze vinden het nog leuk ook”, glundert Nicole.

Echt moeilijke oefeningen hoefden de cliënten niet uit te voeren; squats, opdrukken of met halters aan de gang – natuurlijk konden balspellen of een potje (flessen)voetbal niet ontbreken. In de oefeningen werd gevarieerd, afhankelijk van de cliënt. Iemand die zich niet kon opdrukken, mocht een tafel als hulpmiddel gebruiken. “Het kan confronterend zijn als iemand naast jou dat wel kan”, zegt Nicole in de kantine van sportpark de Herdgang, waar de cliënten op woensdag het sportcomplex helpen onderhouden. “Door de verschillende vormen kan iedereen meedoen.”

Veel voldoening

Eigenlijk vormde de FunRun de afsluiting van het sporttraject dat is ingezet. Maar het is zo goed bevallen bij de cliënten dat is besloten om door te gaan. Nicole zal daarin de groep begeleiden.

Of het soms zwaar was? “Een flinke dosis enthousiasme en stimulans helpt. Maar je moet zelf het goede voorbeeld nemen”, weet de begeleidster. “Ik haal er zelf ontzettend veel voldoening uit. Daarom ga ik dolgraag met ze door. Het is zo’n mooie groep mensen dat ik er elke dag van geniet.”

5 september 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.