Gezonde leefstijl vergroot kans op milder ziekteverloop

Een gezonde leefstijl verkleint de kans op een coronabesmetting.

Maanden, misschien nog wel ruim een jaar kan het duren voordat er een vaccin is tegen het coronavirus. Dat betekent niet dat je niets aan kunt doen om de kans op besmetting te verkleinen en een spoedig herstel te vergroten. Werk aan een gezonde leefstijl, zeggen 1600 artsen en medici tegenover de NOS. ‘Het helpt echt.’

De meeste patiënten die stierven aan het coronavirus (zo’n 70 procent) kampten met gezondheidsklachten, zoals overgewicht of hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk (43,2 procent). Een kwart had diabetes type 2, blijkt uit de cijfers van het RIVM.

Een ongezonde manier van leven kan dergelijke leefstijlziekten veroorzaken. Dat kan zijn in de vorm van onvoldoende slaap, ongezond eten, stress of te weinig bewegen. Artsen en medici pleiten ervoor dat Nederland zelf de handschoen oppakt om deze punten te verbeteren. Ook bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid staat dit hoog op zijn prioriteitenlijstje, zodat mensen hierbij geholpen kunnen worden.

Zodra je buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem

Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog

Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar het feit waarom coronapatiënten met leefstijlziekten zo’n grote kans hebben op een slecht ziekteverloop. ,,We zijn nog in de beginfase, maar we denken dat het immuunsysteem van de zwaarst getroffen coronapatiënten eigenlijk al was uitgeput voor de besmetting”, zegt medisch immunoloog Wim Dik van het Erasmus MC tegen de NOS. ,,We zien dat vooral bij ouderen en mensen met leefstijlziekten.”

Buikvet

Overgewicht speelt daarbij een grote rol, weet internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC. Zij zegt dat 70 à 80 procent van de coronapatiënten die op de IC terechtkomen, kampt met overgewicht. ,,En dat is een belangrijke veroorzaker van veel van die leefstijlziekten. Daarnaast heeft ook de aanwezigheid van het vet zelf een negatief effect op het immuunsysteem.”

Dat komt met name door het buikvet. ,,Dat produceert actief hormonen en ontstekingsstoffen. Het buikvet zorgt ook voor een chronische belasting van het immuunsysteem waardoor het minder goed op binnendringende virussen en bacteriën reageert”, zegt Van Rossum. ,,Zodra je buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem.”

Aanpassing van de leefstijl kan daar goed bij helpen. Slaap voldoende, eet gezonde voeding (noten, vis, groenten en fruit), rook niet, minder met alcohol en beweeg voldoende. Een huisarts kan daarbij helpen, mocht het zelf niet lukken. Die kan weer doorverwijzen naar een leefstijlcoach, wat de zorgverzekering vergoedt vanuit het basispakket.

Gezonde voeding kan helpen bij de afnamen van buikvet en dat heeft weer een positieve werking op het immuunsysteem.

Foto: Dan Gold (Unsplash)

29 mei 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.