GGZ Nederland: Het roer moet om

Brancheorganisatie GGZ Nederland van de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg in Nederland is stellig na een onlangs gepubliceerd rapport. Zij stelt dat de wet- en regelgeving en administrative lastendruk de ggz-instellingen te veel tijd en geld kost. En daardoor hebben zorgverleners onvoldoende tijd voor hun taak waar zij echt goed in zijn: goede geestelijke gezondheidszorg verlenen.

Dat stelde GGZ Nederland naar aanleiding van een onderzoek. Zij vindt dat het zo niet langer kan en dat het roer om moet. In het onderzoek: ‘Het roer moet om’, noemt de brancheorganisatie enkele praktijkvoorbeelden waarin dit beeld duidelijk naar voren komt.

Praktijkvoorbeelden

Een van die punten is dat een ggz-aanbieder zo’n 3.500 A4’tjes – goed voor één kilometer aan papier – per jaar vol schrijven om zich te verantwoorden aan de zorgverzekeraars. Daarnaast concludeert GGZ Nederland dat er in totaal 134 verpleegkundigen of 62 psychiaters een contract kunnen krijgen van het geld dat is gemoeid bij de aanbestedingsprocedures van gemeenten.

Luisterend oor

Franchisenemer Peter Ouwerling van PIDZ Haarlem zei onlangs in een interview dat de cliënt meer zorg op maat kan krijgen wanneer de zorgverlener een luisterend oor biedt. Hij ziet dat de afstand tussen cliënt en zorgprofessional vergroot. Dat komt mede doordat zorgverleners twintig à dertig procent van hun tijd kwijt zijn aan administratieve rompslomp.

“Door protocollen die van bovenaf worden opgelegd, krijgt de cliënt minder ruimte om te uiten wat hij of zij daadwerkelijk wil”, zei hij op onze site.  “We werken grotendeels lijstjes af en worden omvergeblazen door alles wat we moeten controleren.” Dat heeft volgens hem weer te maken met het wantrouwen van de zorgverzekeraars en de overheid.

Werk aan de winkel

Werk aan de winkel volgens Peter en de brancheorganisatie. “Minder regels, zodat we voor elke patiënt de best mogelijke, toegankelijke én betaalbare geestelijke gezondheidszorg kunnen bieden”, schrijft GGZ Nederland in het onlangs gepubliceerde rapport.

29 maart 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.