Golden Retriever Yenta laat bewoners van Anna Ouderenzorg glunderen

Huisdieren die rondlopen binnen zorginstellingen vallen bij de bewoners vaak in de smaak. Dit bewijst Yenta. De Golden Retriever loopt nu dik twee jaar rond bij locatie Berk van Anna Ouderenzorg en maakt de bewoners blij met haar aanwezigheid.

Yenta ligt rustig op de grond te slapen. Bij binnenkomst groet ze door haar snuit tegen je aan te drukken. De Golden Retriever rust uit in de ruimte waar de activiteiten van locatie Berk vaak plaatsvinden. Het is haar vaste plek om even naar adem te happen. Ze maakt flink wat kilometers om de bewoners te verblijden. Yenta huppelt vier dagen per week rond op deze locatie van Anna Ouderenzorg in Geldrop.

In de ochtend heeft ze nog ‘meegeholpen’ tijdens een kookworkshop waar courgette- en erwtensoep is gemaakt. Regelmatig komt ze vragen voor een aai over de bol of om wat eten. Yenta is er eigenlijk altijd bij, ook tijdens het voorlezen, het geheugenspel, een muziekmiddag of bij de lunchclub. Eindelijk weer, denken de meeste bewoners die lijden aan dementie. In coronatijd is de trouwe viervoeter enorm gemist vanwege het thuiswerkbeleid en omdat haar baasje en teamleider Willemijn Wernaart met zwangerschapsverlof ging.

“Sommige bewoners hebben écht op Yenta zitten wachten in coronatijd.”

Anne May van Eijk, activiteitenbegeleider Anna Ouderenzorg  

Regelmatig kreeg activiteitenbegeleider Anne May van Eijk tijdens deze periode de vraag: ‘Waar is de hond gebleven? Die liep hier toch regelmatig rond?’ Zij ontfermt zich over het huisdier. ,,Ja, dan kun je het hen wel uitleggen en sommigen begrijpen het ook wel. Maar er zijn bepaalde bewoners die echt op haar hebben zitten wachten.”

De geluiden toen de Golden Retriever na de versoepelingen van de thuiswerkregeling eindelijk weer op de locatie kon rondlopen, waren heel positief. ‘Kijk, daar is ze weer’, riepen de bewoners.

Grote lach

Yenta tovert met haar aanwezigheid een grote lach op het gezicht van de bewoners. Anne May weet ook wie de hond niet altijd hartelijk welkom heet, omdat de persoon geen groot fan is van honden. ,,Maar over het algemeen zijn de mensen heel positief. Dieren en kinderen doen het eigenlijk altijd goed”, vertelt ze in de activiteitenruimte van locatie Berk.

“Yenta voelt aan wanneer een bewoner even aandacht nodig heeft en dan zie je de persoon ook direct opfleuren. Heel bijzonder om te zien.”

Anne May van Eijk, Anna Ouderenzorg

,,Yenta heeft ook een therapeutische werking. Al is het maar dat iemand een aai over de bol geeft. Knuffelen met dieren maakt meer gelukshormonen aan. Yenta voelt aan wanneer een bewoner even aandacht nodig heeft en dan zie je de persoon ook direct opfleuren. Heel bijzonder om te zien.”

Hulphond Yenta helpt in ouderenzorg

Eerder bezoek aan Anna Ouderenzorg

Eind 2019 ging PIDZ ook langs bij Anna Ouderenzorg om te kijken wat de aanwezigheid van Yenta betekent voor de bewoners. Wat is de grootste verandering geweest in de tussentijd? ,,Ik denk dat Yenta zich nu veel meer thuis voelt dan toen. Destijds huppelde ze hier pas enkele maanden rond. Ze weet inmiddels wat de mensen nodig hebben en trekt vaak haar eigen plan.”

Nu ligt Yenta rustig op de grond te wachten tot ze haar rondje mag lopen. Maar als ze de vrijheid tegemoet spurt, is ze ook direct gevlogen, op weg naar een van de huiskamers om de mensen weer te verblijden. ,,Soms hoef je haar niet te zoeken. Als er twee specifieke huiskamerassistentes aan het werk zijn, dan is ze altijd daar te vinden.” Ja, ook de zorgprofessionals genieten van haar aanwezigheid, net als de bewoners.

Bekijk hieronder een eerdere video met Yenta en haar begeleider Anne May van Anna Ouderenzorg:

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.