Wij-krant | Hairwassers verklaart de methode van Stichting Ik Stop Ermee

Stad en land doorkruist het team van Stichting Ik Stop Ermee om mensen van het roken af te helpen. De drie trainers geven afzonderlijk een cursus van vier uur. Eén van deze ‘anti-rookgoeroes’ is ook bij PIDZ op bezoek geweest. Al goede voornemens voor het nieuwe jaar? Bestuurslid Hugo Hairwassers (45) vertelt aan zijn keukentafel in Amsterdam over zijn methode, de werking van een sigaret en ‘Heel Holland Stopt’.

Wat is het geheim van Stichting Ik Stop Ermee?

,,Met onze cursus proberen we mensen bewust te maken wat een sigaret eigenlijk met je doet, wat erin zit en hoe het werkt. Door kennis stop je. Om dit goed uit te leggen, hebben we vier uur nodig. De oorspronkelijke variant van Gert van der Ploeg, die het weer van de mormonen uit Amerika heeft, neemt zes uur van jouw tijd in beslag. Dat kun je niet verkopen, dus wij hebben het twee uur ingekort.”

Ben jij ook bij Van der Ploeg geweest?

,,Zeker. Maar ik was zeer vooringenomen – ik twijfelde zelfs om halverwege de route om te draaien. Mijn gedachtegang was dat hij mij nooit en te nimmer van het roken af zou kunnen helpen. Dat heb ik ook recht in zijn gezicht gezegd, waarop Gert zei: ‘Hugo over een uur kom ik terug en vraag ik hoe het met je gaat’. Zogezegd, zo gedaan kwam hij terug om te vragen hoe ik mij voelde. Ik was er helemaal klaar mee. Na vier jaar vol diverse pogingen wilde ik de sigaret voor altijd verbannen.”

Hoe werkt een sigaret eigenlijk?

,,Laat ik beginnen met de stoffen die erin zitten. Nicotine bestaat voor een deel uit polonium, een radioactieve stof die hyperverslavend werkt. Daarnaast zitten bijvoorbeeld ook arseen en benzeen in een peuk. Een sigaret werkt als volgt: je rookt om de ontwenningsverschijnselen van de vorige op te heffen, zoals stress, verkoudheid, obstipatie, honger en vermoeidheid. Rokers denken ook gelukkig te worden van sigaretten. Dat is totaal niet waar. Een niet-roker voelt zich altijd gelukkiger, fitter en beter dan een roker.”

Maken jullie deelnemers bewust of bang?

,,We maken de mensen echt bewust. De angst bij cursisten komt door de ammonia die in de sigaret zit en vervolgens in de hersenen terechtkomt. Die stof neemt het rationele vermogen over en legt het brein volledig plat. Daarom heb je behoefte aan die sigaret. Ben je gestopt, dan kom je eenmaal in je leven ‘het grote monster’ tegen. Dan voel je de drang om te gaan roken. Als je dit ‘monster’ een uur lang weerstaat, dan daalt het ammonia-niveau en ben je voorgoed gestopt.”

Wat doen mensen vaak in deze situatie?

,,Sommigen steken dan die sigaret op zonder dat ze het doorhebben. Een keer eerder belde een bankdirecteur mij op. Hij dreigde een weekje te gaan roken, omdat hij belangrijke beslissingen moest nemen. Dat zou zijn besluiten positief beïnvloeden, dacht deze man. Ik vroeg hem het gesprek op te nemen en na tien minuten kapte ik het resoluut af en zei dat hij zijn uitspraken maar eens terug moest luisteren. Hij belde mij nog geen kwartier later en was verbaasd over wat-ie wel niet had gezegd. Dat was zijn ‘grote monster’. Deze man wist het te verslaan.”

 Ben jij ‘het grote monster’ al tegengekomen?

,,Nee, nog niet. Ik ben nu zo’n twaalf jaar gestopt. Het kan dus ieder moment komen en daarvan ben ik mij ook bewust.”

Voor wie is deze cursus bedoeld?

,,Eigenlijk voor iedereen die verslaafd is aan tabak, want daar kan ik alles over vertellen. Iemand met een wietverslaving die pure marihuana rookt, kan ik niet helpen omdat dit het vreugdegevoel versterkt. Maar als tabak in de joint zit weer wel. Zelfs bij de kleinste hoeveelheid nicotine – dus polonium – , kan het hek opnieuw van de dam zijn. Binnen een week is weer een pakje gekocht.”

Jullie zijn bij PIDZ geweest. Waar komen jullie nog meer?

,,Zelf sta ik voor de grootste groepen. Dit komt omdat mijn stoppercentage het hoogst is. Bij mij walgt zo’n 60 procent van een peuk, bij de twee andere trainers iets meer dan de helft. Degene met het hoogste percentage krijgt de grootste groepen. In september 2019 gaan we naar de AFAS Live voor ‘Heel Holland Stopt’, een project om vierduizend mensen in één keer te laten stoppen met roken. Ik kijk hier nu al naar uit.”

Waarom lijkt stoppen met roken zo simpel, maar is het supermoeilijk?

,,Dit komt door de ammoniak die het brein dus platlegt. Je bent geen labiel persoon, maar raakt gewoon helemaal van slag. De sigaret is eigenlijk een geniale uitvinding.”

Ute Graat (servicedeskmedewerker):

,,Vanwege mijn gezondheid en de stank die het met zich meebrengt, ben ik de cursus gaan volgen. Ik ging hier sceptisch in, omdat ik weet dat roken slecht is. Naarmate die vier uur vordert, vind je de sigaretten tijdens de rookpauze ook steeds viezer worden. Ik heb voor de cursus al meerdere stoppogingen ondernomen, begin dit jaar nog, maar ben weer begonnen tijdens een feestje. Eén sigaret kon wel, dacht ik. Daarmee was het hek van de dam. Nu weet ik de gedachtegang erachter: de sigarettenfabrikanten doen het puur uit commercieel oogpunt, zonder aandacht voor de gezondheid van de mens. Mijn bewustwording: de kennis van de stoffen die in een sigaret zitten. Polonium en ammoniak, bijvoorbeeld, worden bewust toegevoegd om blijvende schade aan de hersenen te berokkenen. Natuurlijk heb ik na deelname mijn moeilijke momenten gehad tijdens vermoeidheid, stress en gezelligheid. Maar dan denk ik aan de verkooptrucjes van de fabrikanten. En dan denk ik: een sigaret steek ik nooit meer op.”


Monique van den Broek (frontoffice medewerker, recruiter):

 ,,Eigenlijk komt het nooit uit om te stoppen met roken. Maar ik dacht: laat ik het gewoon doen. De cursus ben ik onbevangen ingegaan, want ik had geen flauw idee wat ik kon verwachten. Je ervaart wel: hoe later het wordt, hoe viezer de sigaretten. In de laatste pauze, waarin we twee sigaretten moesten roken, heb ik niks opgestoken omdat ik niet rook ’s avonds. Afschuwelijk gewoon, die toegevoegde stoffen. Met een goed gevoel, gestopt en wel, ging ik naar huis. Ware het niet dat ik twee weken later op vakantie ging en mijn been verbrandde in het vliegtuig doordat ik koffie over mijzelf gooide. Hierdoor ben ik weer begonnen. Ik ging echt niet met de gedachte daarheen dat ik weer zou beginnen, maar door alles wat er is gebeurd heeft het grote monster mij te pakken gekregen. Anders was ik, denk ik, nog steeds gestopt geweest.”

1 januari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.