Eenzaamheid onder jongeren met een handicap was voor de coronapandemie al een issue. De coronapandemie deed hier volgens Manager Fondsenwerving en Communicatie Jeroen van de Koppel van HandicapNL nog een flinke schep bovenop.
Zo’n 400.000 jongeren tussen de 15 en 30 jaar hebben een handicap. Meer dan 63% van hen geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen. Daarom is HandicapNL in 2018 gestart met [Buddies], een vriendschapsprogramma voor jongeren met een verstandelijke beperking. PIDZ deed in het kader van zijn tienjarig bestaan een donatie. ,,Een donatie die hard nodig was”, stelt Van de Koppel.
,,Ik voelde dat sommige vrienden me niet meer voor vol aanzagen of zich voor mij schaamden.”
Jasper
Mede dankzij deze gift is het programma in het voorjaar uitgebreid voor jongeren met een lichamelijke beperking. Van de Koppel: ,,Het programma zorgt ervoor dat jongeren met en zonder lichamelijke beperking samen kunnen optrekken. Het mes snijdt aan twee kanten: beide groepen komen weer meer onder de mensen.’’
‘Een buddy van goud’
Jasper (22) uit Arnhem was tot zijn vijftiende een energieke, sportieve en sociale jongen. Hij had, zoals hij dat zelf zegt, een geweldig leuk leven. Dat veranderde in een klap, doordat hij met zijn fiets werd aangereden. Jasper is voor zijn leven getekend met blijvend hersenletsel. De meeste van zijn vrienden raakte Jasper kwijt. ,,Ik voelde dat sommige vrienden me niet meer voor vol aanzagen of zich voor mij schaamden.”
Zo kromp zijn sociale kring, Jasper werd steeds eenzamer. Daar kwam in maart 2020 nog een lockdown bovenop. ,,Ik voelde me zo eenzaam en verdrietig. Af en toe dacht ik: ik loop naar de A12, dan is het over.” Dat deed Jasper gelukkig niet, want hij meldde zich bij HandicapNL.
Hier ontmoette hij via het [Buddies]-programma een ‘buddy van goud’, Ilse. Zij kreeg Jasper weer naar buiten. Door het contact kreeg hij weer zin in het leven.
Jongeren helpen bij opzetten programma HandicapNL
Debra (25) is op een andere manier bij [Buddies] betrokken. Toen zij op kamers ging in Enschede, kende ze daar niemand. ,,Mijn moeder gaf me de tip om eens op zoek te gaan naar een maatjes-project, maar helaas kon ik niks vinden dat bij me paste”, vertelt de studente Social Work die in een rolstoel zit.
Een paar maanden later zag ze een oproep van HandicapNL. Debra vormt nu samen met twaalf anderen het jongerenpanel van [Buddies]. Het panel hielp om het huidige vriendschapsprogramma uit te breiden voor jongeren met een lichamelijke beperking.
Intussen helpt Debra als stagiaire andere jongeren aan een buddy. Komende maanden hoopt zijzelf ook iemand te vinden, net als haar nichtje met syndroom van Down. ,,Ze groeit zo enorm door haar buddy. Het is zo bijzonder om te zien welke stappen zij zet.”
Foto’s: LVF Photography
Lees ook in het kader van het tienjarig jubileum van PIDZ:
• Sander Slootmaker (MIND): ‘Mentale gezondheid moet net zo cool zijn als sporten’
• Tien jaar PIDZ: donatie aan MIND
• Tien jaar PIDZ door de ogen van Monique
• Tien jaar PIDZ: anekdotes van PIDZ’ers Chris en Joy
• Jubileum: PIDZ bestaat 10 jaar en geeft 3 cadeaus aan de zorg