Wij-krant | Hans vliegt met paraglide vrijheid tegemoet

Zo vrij als een vogel voelt Hans Olierook (54) zich als hij gaat paragliden. Zwevend door de lucht maakt de PIDZ’er zijn hoofd leeg. ,,Daarna heb ik voor een week energie.”

Goed beslagen ten ijs gaat Hans dit vraaggesprek in. De laptop die op de televisie is aangesloten, staat klaar om beelden te tonen van zijn nieuwe hobby. ,,Ik doe graag iets goed, ben een beetje perfectionistisch”, zegt hij aan de eettafel. ,,Ik kan mij ergens helemaal op storten.”

De fascinatie voor paragliden begint door het skydiven, de hobby die hij na zijn studententijd liefhad. Samen met een kameraad vond Hans telkens nieuwe varianten uit om het spannender te maken. Een pionier mag hij daarin wel genoemd worden – de PIDZ’er toont beelden dat hij met een vriend en cameraman uit een vliegtuig boven Florida springt. Uiteindelijk dooft dit heilige vuur.

Meer vrije tijd

Als de relatie met zijn vriendin twee jaar geleden spaak loopt, heeft Hans meer tijd en ruimte in zijn agenda. Ook omdat de zorgprofessional minder gaat werken (18 in plaats van 23 diensten per maand). Hij zoekt iets om de ontstane leegte op te vullen.

Aanvankelijk denkt hij erover om het skydivepak weer eens aan te trekken, totdat hij in het voorjaar een filmpje over paragliden bekijkt. De vonk der vrijheid slaat direct over. ,,Er is niks dat je bindt, alleen het windscherm. Je kunt uren door de lucht zweven en tot onbegrensde hoogten vliegen, als je zou willen. Maar zo ervaren ben ik nog niet, omdat ik pas sinds mei paraglide.” Sinds die video zijn Hans en zijn paraglide bijna onafscheidelijk.

Weiland in Sterksel

Voor Hans begint de nieuwe ervaring in een weiland in het Brabantse Sterksel, onder de rook van Eindhoven, waar hij de kneepjes van het vak leert. Zoals een zweefvliegtuig aan een lier hangt, zo wordt Hans tot 300 meter hoogte vlotgetrokken om zich vervolgens los te koppelen. Vanaf dit moment voelt hij zich zo vrij als een vogel.

Brevet 1 heeft de beginnend paraglider vrij snel op zak – voor Brevet 2 is hij aardig op weg. Met dit papiertje erkent de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart hem als zelfstandig vliegenier.

Sleept Hans dit certificaat in de wacht, dan vliegt hij graag de ultieme vrijheid tegemoet. Nu nog staat een begeleider hem altijd bij voor raad en daad. ,,De basistechniek heb ik nu aardig onder de knie. Het is gewoon een kwestie van veel vlieguren maken.”

Oefenen, dat doet Hans graag. Bij lekker weer gaat hij vroeg in de ochtend bepakt en bezakt – de gehele uitrusting weegt zo’n 20 kilo – richting de Sterkselse weilanden. ,,Dan begin je gewoon superfit aan je dag. Wat voor de één een strandwandeling is, dat is paragliden voor mij. Ik maak dan echt mijn hoofd leeg.”

Op de werkvloer komt zijn vrijetijdsbesteding niet vaak ter sprake. ,,De mensen die mij kennen, weten dat ik deze hobby fanatiek uitoefen. Alledaags is het niet bepaald. Ik wil niet dat mensen mij als bijzonder gaan zien of zo.”

China, Israël, Tibet

Na het behalen van Brevet 2 kan de zorgprofessional dus gaan en staan waar hij wil. Een vlucht door de Franse Alpen kan Hans al van zijn lijstje strepen. Zijn droomlocaties? ,,Dan zou ik graag eens naar China gaan vanwege de landschappen en rijstvelden. Israël vind ik interessant, omdat het eigenlijk altijd negatief in het nieuws komt. Juist dat boeit mij. In Tibet ligt natuurlijk het Himalaya-gebergte.”

Tot dusver kan Hans hier alleen nog over dromen. In het voorjaar van 2019 verwacht de paraglider dat hij zich zelfstandig vliegenier mag noemen. Wat hij dan van zijn bucketlist gaat strepen? ,,Een vlucht in Spanje met jonge gieren die voor het eerst hun vleugels uitslaan. Zij zullen jou volgen. Dit lijkt mij machtig mooi om mee te maken.”

9 januari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.