Hoe partners Frank en Henri als zzp’er in de zorg hun dagelijks leven runnen  

Partners van elkaar, allebei werkzaam tijdens dezelfde nachten, zzp’er in de zorg én werkzaam in loondienst. Dat is de situatie van PIDZ’ers Frank van den Einden (52) en Henri Janse (51). Hoe runnen zij het dagelijkse leven?

Henri is de meest impulsieve van de twee, Frank juist wat meer doordracht. Beiden voelden wel dat het tijd werd voor verandering. Alleen wisten ze niet zo goed wat dat dan moest zijn, tot die novemberdag. Frank en Henri stapten naar de Kamer van Koophandel voor een inschrijving als zzp’er in de zorg. Redelijk onvoorbereid, erkent laatstgenoemde.

Henri begint te lachen. ,,Ik ging daar aan tafel zitten en vond het best spannend allemaal. De beste man vroeg naar mijn bedrijfsnaam. Ik had daar helemaal niet over nagedacht. Ik heb het ter plekke verzonnen. Nee, echt goed voorbereid was ik niet.”
Frank mag een uur later aanschuiven. Henri informeert hem dat hij een goede bedrijfsnaam niet moet vergeten.

“Ik hoor regelmatig: ‘Oh, jij bent de vriend van’. We hebben in korte tijd al een goede indruk achtergelaten.”

Frank van den Einden, PIDZ’er

,,Ik vind dat die stap naar de Kamer van Koophandel breed wordt uitgemeten. Ik vind het allemaal wel meevallen om eerlijk te zijn”, zegt Henri. Frank: ,,Binnen twee dagen hadden we alles geregeld. We hebben ook nog bekenden gevraagd en nog veel informatie op internet gezocht. Gaandeweg kom je nog veel dingen tegen.”

Eigenlijk de omgekeerde weg – veel zzp’ers in de zorg besteden uren aan onderzoek voordat ze naar de KvK stappen -, maar Frank en Henri zijn goed terechtgekomen. Ze beschouwen 2022 als ‘een oriëntatiejaar’ en werken naast het zelfstandig ondernemerschap voor 24 uur in de week in loondienst. ,,Ik wil wel de startersaftrek. Daarvoor moeten we wel flink wat uren maken. Dat is wel pittig”, geeft Henri toe.

Henri en Frank bespreken hun agenda

Samen plannen als zzp’er in de zorg

Hoe regelen zij het dagelijks leven én is er nog wel tijd voor elkaar? ,,Zeker weten. Daar maken we gewoon tijd voor”, antwoordt Frank resoluut. ,,We gaan dan samen aan tafel zitten en pakken onze papieren agenda erbij.” Het voordeel is dat ze bij hun werkgevers ook in de nacht werken én ook nog eens op dezelfde dagen. Dat hebben ze zo geregeld sinds het moment dat ze elkaar in 2018 leerden kennen.

Plannen is voor deze Bosschenaren topsport, want Frank heeft uit een eerder huwelijk nog een zoon die hij om de week een aantal dagen ziet. ,,We houden de dagen die we vrij willen zijn ook bewust vrij. Ieder kwartaal willen we een weekend of weekje weg. Nu we zzp’er in de zorg zijn kan dat ook, want na een serie nachtdiensten bij onze werkgevers zijn we een aantal dagen vrij”, legt Henri uit.

“Ik ging bij een opdrachtgever langs om even de roosterwensen door te spreken en ik nam ook meteen de agenda van Frank mee. Zo hebben we samen voor maanden vooruit kunnen plannen.”

Henri Janse, PIDZ’er 

Het zelfstandig ondernemerschap bevalt de twee uitstekend. ,,Je hoeft geen vergaderingen bij te wonen, bent gewoon klaar met werken als je de deur achter je dichttrekt, hebt meer flexibiliteit en kunt je eigen agenda bepalen. Echt een verademing”, vertelt Henri, die nu meer werkgeluk ervaart. Hij komt met een mooie anekdote. ,,Ik ging bij een opdrachtgever langs om even de roosterwensen door te spreken en ik nam ook meteen de agenda van Frank mee. Zo hebben we samen voor maanden vooruit kunnen plannen. Daar was de opdrachtgever mee geholpen.”

Omdat het al niet vaak voorkomt dat partners zzp’er in de zorg zijn en dan ook nog eens twee mannen, worden ze al snel herkend. ,,Ik hoor regelmatig: ‘Oh, jij bent de vriend van’. We hebben in korte tijd al een goede indruk achtergelaten”, glimlacht Frank. ,,We krijgen regelmatig de vraag of we niet in loondienst willen komen. Ja, ze weten ons wel te vinden. Dat vind ik een mooi compliment.”

De agenda van Henri en Frank, zzp'er in de zorg
De agenda van Henri en Frank. De data zijn de dagen waarop zij nog een opdracht kunnen aannemen.

Meer zzp’en, minder loondienst

Voorlopig blijven Frank en Henri het zelfstandig ondernemerschap combineren met werken in loondienst. Henri verwacht volgend jaar naar zestien uur per week te gaan bij zijn werkgever en zich verder te richten op het ondernemerschap. ,,Dit is echt een jaar om te ontdekken wat het allemaal inhoudt. En als je zestien uur in loondienst werkt, blijf je verzekerd.”

Zijn partner houdt alle opties open. ,,Ik vind het zzp’en superleuk, maar ben begin dit jaar overgestapt naar een andere werkgever en daar heb ik het ook enorm naar mijn zin. Ik kijk het nog even aan.”

Benieuwd naar werken als zzp’er in de zorg. Hier vind je meer informatie over werken via PIDZ.

Beluister hieronder onze podcasts over ondernemerschap in de zorg: 

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.